Abdallar: Toplumsal kültürel kimlik ve değişme
Abdals: Cultural identitiy and social change
  1. Tez No: 99864
  2. Yazar: SİBEL DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DURAKBAŞAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Abdallar, Kırşehir, Kültür, Çalgıcılık (müzik), Bozlak, Abdals, Kırşehir, Culture, Musicians (music), Bozlak (ballad) 1C YÜKSEKÖ?RETİM KURULU ?fflrthmmrıııiM Mroinrari
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
m ÖZET Çalgıcılıkla geçimlerini sağlayan gruplar olarak Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaşayan Abdallar, müzikteki yetkinlikleriyle halk müziği geleneğinin temel taşıdırlar ve yöresel folklorun vazgeçilmez unsurudurlar. Bu topluluklar, yaşadıkları yörelere göre müzikal yapı ve sosyal yaşam bakımından farklılık göstermektedirler. Bu çalışmanın konusu olan Bağbaşı mahallesi (Kırşehir) Abdalları, Orta Anadolu'da yaygın bir uzun hava formu olan 'bozlak'lann en yetkin temsilcileridirler. Abdallar, dinsel inançları, meslekleri ve yaşam biçimleriyle, toplumdaki diğer gruplardan farklılaşmakta ve bu özellikleriyle yerli halk tarafından çoğunlukla dışlanmaktadırlar. Abdal topluluklar için müzik işiyle uğraşmak, gelir elde etmenin dışında bütünlüklü bir hayat sağlayan temel çerçevedir. Kültürel bir pratik olan müzik, grubun konumu, yaşam biçimi ve dış dünyayla ilişkileriyle anlamlı bir bütün sağlamaktadır. Bireyler için çalıp söyleme etkinliği, kendini var etme biçimidir ve dünyaya bakışı yansıtır. Müzik, grubun özgün yaşantısını, değerlerini, temel sorunlarını dışavuran bir etkinliktir. Bu çalışmada, Bağbaşı Abdallarının içinde bulunduğu koşullar, gündelik hayatları, ekonomik faaliyetleri, birlikte yaşadıkları diğer gruplarla ilişkileri gözlemlerle anlatılacaktır. İcra edilen repertuarın özellikleri aracılığıyla bir anlamlandırma faaliyeti olarak müzik pratiğinin içeriği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Abdals, musician groups who live in different parts of Anatolia form an important tradition in our folk music. They are also a significant element in the local folk culture. These groups differ from each other in their musical performance and social life according to the localities they live in Anatolia. Bağbaşı Abdals (Kırşehir), who make up the subjectmatter of this thesis, are the best representatives of Bozlak (ballads) form of folk music - a prolonged tune well-known in Central Anatolia. Abdals are distinct from other groups in society, in their religious beliefs, occupations and life-styles. Because of these particular characteristics, they are discriminated by the local people. Music is the basic frame of reference for Abdal groups and their total life visions, besides being the main income earning activity. Music, as a cultural pratice, form a total, unifed, meaningful existence defhing the position of the group with the outside world. Playing instruments and singing are a way of existence for them and these activites reflect their world views. Music is an activity that expresses their particular life style, values and basic social problems. In this study, the social conditions, daily lives, economic activites of Bağbaşı Abdals and their relationship with other groups that they live together will be described by the observation data collected during the field-research. The characteristics of the musical repertoire that they perform will be researched for a discussion of music as a meaning-making activity.