21.yüzyılda mücevher sektöründe alternatif malzeme kullanımı
The use of alternative materials in the jewellery industry in the 21st century
- Tez No: 998669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN BAYBURTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Karbon lifler, Modern tasarım, Mücevher, Poliüretan, Reçine, Takılar, Titanyum, Çağdaş tasarım, Aluminum, Carbon fibers, Modern design, Jewel, Polyurethane, Resin, Jewellerys, Titanium
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Takı Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, alternatif malzemelerin yaratıcı süreçlerdeki rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Geleneksel değerli malzemelere ek olarak, alternatif malzemeler kullanımı, tasarım dünyasında yeni ifade biçimlerinin önünü açmaktadır. Alternatif malzemelerin mücevher tasarımında kullanılması hem estetik hem de felsefi açıdan yeni açılımlar sunmaktadır. Geleneksel malzemelerle sınırlı kalmamak, tasarımcılara yaratıcı özgürlük sağlarken, aynı zamanda ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik bağlamında önemli bir katkı yapmaktadır. Yenilikçi malzemeler, sadece tasarımların görsel çekiciliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcıları geleneksel normların ötesinde düşünmeye teşvik eder. Bu tür malzemelerle çalışmak, takının tanımını yeniden şekillendirme ve onu bir sanat formu olarak yeniden yorumlama fırsatı sunmaktır. Bu araştırmanın evrenini, takı tasarımında alternatif malzeme kullanımına ilgi duyan tasarımcılar, sanatçılar ve araştırmacılar oluşturmaktadır. Örneklem olarak, alüminyum, titanyum, karbon fiber, reçine ve poliüretan malzemeleriyle gerçekleştirilen deneysel takı tasarımları seçilmiştir. Bu örnekler, farklı teknikler ve yüzey işlemleri uygulanarak üretilmiş olup, malzemenin takı tasarımındaki potansiyelini ve karşılaşılan teknik zorlukları değerlendirmek amacıyla analiz edilmiştir. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemi kapsamında deneysel tasarım araştırması olarak gerçekleştirilmiştir. Süreç uygulamalı atölye çalışmaları ve gözlemsel analiz yöntemleriyle yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, bu malzemelerle yapılan farklı takı tasarımlarında: Yüzey işleme ve renklendirme gibi teknikler uygulanmış, malzemelerin dayanıklılığı, esnekliği ve estetik potansiyeli test edilmiştir. Çalışma sürecinde, tasarımların kullanıcı deneyimi açısından işlevselliği ve ergonomik özellikleri de göz önünde bulundurulmuştur. Bu yönteme dayalı olarak elde edilen bulgular, alüminyum, titanyum, karbon fiber ve poliüretanın takı tasarımında yenilikçi bir malzeme olarak kullanım potansiyelini ortaya koymayı ve gelecekteki tasarım uygulamaları için rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın sonuçları, alüminyum, titanyum, karbon fiber ve poliüretanın takı tasarımında alternatif malzemeler arasında yer alabileceğini ortaya koymaktadır. Alternatif malzemelerin kullanımı, tasarım süreçlerine farklı bir boyut katarken, bireysel ifadeyi artıran özgün ve cesur tasarımlar yaratılmasını sağlamıştır. Çalışma, alüminyum, titanyum, karbon fiber ve poliüretanın takı tasarımında sadece teknik bir malzeme değil, aynı zamanda bir anlatım aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the role of alternative materials in creative processes. In addition to traditional precious materials, the use of alternative materials opens the door to new forms of expression in the world of design. The use of alternative materials in jewelry design offers new perspectives both aesthetically and philosophically. Not being limited to traditional materials provides designers with creative freedom while also making an important contribution in terms of economic and environmental sustainability. Innovative materials not only enhance the visual appeal of designs but also encourage users to think beyond traditional norms. Working with such materials offers the opportunity to reshape the definition of jewelry and reinterpret it as an art form. The universe of this research consists of designers, artists, and researchers interested in the use of alternative materials in jewelry design. As examples, experimental jewelry designs made with aluminum, titanium, carbon fiber, resin, and polyurethane materials were selected. These examples were produced using different techniques and surface treatments and were analyzed to evaluate the potential of the material in jewelry design and the technical difficulties encountered. This study was conducted as experimental design research within the scope of qualitative research methods. The process was carried out through applied workshop studies and observational analysis methods. Within the scope of the research, techniques such as surface treatment and coloring were applied in different jewelry designs made with these materials, and the durability, flexibility, and aesthetic potential of the materials were tested. During the study process, the functionality and ergonomic features of the designs in terms of user experience were also taken into consideration. The findings obtained based on this method aim to reveal the potential use of aluminum, titanium, carbon fiber, and polyurethane as innovative materials in jewelry design and to provide guidance for future design applications. The results of the research reveal that aluminum, titanium, carbon fiber, and polyurethane can be considered among alternative materials in jewelry design. The use of alternative materials adds a different dimension to the design process and has enabled the creation of unique and bold designs that enhance individual expression. The study shows that aluminum, titanium, carbon fiber, and polyurethane can be used in jewelry design not only as technical materials but also as a means of expression.