Türkiye'nin ulus markalama süreci: 21. yüzyılda değişen parametreler
Türkiye's nation branding: Evolving parameters in yhe 21st century
  1. Tez No: 998688
  2. Yazar: ENES ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÇAKIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus markalama, Kamu diplomasisi, Yumuşak güç, Türkiye, Turquality, GoTürkiye, Nation branding, Public diplomacy, Soft power, Türkiye, Turquality, Go Turkey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin ulus markalama stratejilerinin tarihsel, kurumsal ve söylemsel dönüşümünü incelemekte ve özellikle 21. yüzyılda değişen parametreler doğrultusunda nasıl yeniden şekillendiklerini analiz etmektedir. Küreselleşen bir dünyada ulus markalama, ülkelerin yalnızca ekonomik veya askeri güçle değil, kültürel çekicilik, kamu diplomasisi ve dijital medya stratejileriyle de rekabet ettiği çok boyutlu bir alandır. Bu çerçevede çalışma, Türkiye'nin ulusal markalama çabalarında kullandığı araçları, paydaşları ve stratejik açılımları değerlendirerek Anholt'un 'rekabetçi kimlik' kavramını, Nye'ın 'yumuşak güç' teorisini ve Merickova'nın 'ağa bağlı kamu diplomasisi' yaklaşımını teorik çerçevesinde kullanmaktadır. Tezin ilk bölümünde ulus markalama kavramı tarihsel kökenleri ile birlikte ele alınmıştır. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana Türkiye'nin modernleşme süreci ve Batılılaşma hedefi bağlamında nasıl ulusal bir imaj yaratmaya çalıtığı anlatılmaktadır. 1980'lerden bu yana ihracat ve turizme yönelik tanıtım kampanyaları öne çıkarken, Türkiye'nin çok yönlü bir marka stratejisi benimsemesiyle 2000'li yıllardan itibaren kamu diplomasisi araçları kurumsallaşmıştır. Tez, Turquality programı, TRT , Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, GoTurkey gibi girişimleri analiz etmekte ve Türkiye'nin ulus markalama faaliyetlerinin ekonomik, kültürel ve dijital düzeyler üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Çalışma ayrıca, Türkiye'nin küresel algısını dönüştürmeyi amaçlayan 'Turkey: Discover The Potential' kampanyası gibi görsel ve tematik, içerik odaklı girişimleri de incelemektedir. Ek olarak, Maarif Vakfı'nın örneklediği gibi eğitim diplomasisindeki yumuşak güç politikalarını analiz etmekte ve bu süreçte sivil toplumun, diasporanın, genç nüfusun ve dijital teknolojilerin rollerini tartışmaktadır. Eleştirel bir literatür taramasının yanı sıra, tez teorik yaklaşımlar sunmakta ve Türkiye'nin markalama stratejisinin süreklilik, şeffaflık ve içeriğinin derinliği açısından başarılarını ve zorluklarını vurgulamaktadır. Çalışmanın temel bulgusu, Türkiye'nin ulus markalama stratejilerinin kurumsallaşma ve dijitalleşme açısından önemli ilerleme kaydetmesine rağmen, etkili olabilmeleri için sürdürülebilir bir kamu diplomasisi perspektifine ihtiyaç duyduklarıdır. Ulusal marka değerini uluslararası arenada güvenilir ve kalıcı bir şekilde temsil edebilmek için sadece tanıtıma değil, değer yaratmaya, sosyal katılıma ve etik sorumluluğa dayalı bir yaklaşım benimsenmelidir. Bu bağlamda, Türkiye'nin gelecekteki ulus markalama stratejileri için kültürel çeşitliliği yansıtan ve sürdürülebilirliğe odaklanan çok aktörlü politikalar üzerine eğilmesinin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical, institutional and discursive transformation of Türkiye's nation branding strategies and analyzes how they have been reshaped in line with changing parameters, especially in the 21st century. In a globalized world, nation branding is a multidimensional field where countries compete not only with economic or military power but also with cultural appeal, public diplomacy and digital media strategies. In this framework, the study utilizes Anholt's concept of 'competitive identity', NYE's 'soft power' theory and Merickova's 'networked public diplomacy' approach in its theoretical framework by evaluating the tools, stakeholders and strategic openings used by Türkiye in its national branding efforts. In the first part of the thesis, the concept of nation branding is discussed along with its historical origins. It explains how Türkiye has tried to create a national image in the context of the modernization process and the goal of Westernization since the founding of the Republic. While promotional campaigns for exports and tourism have been prominent since the 1980s, public diplomacy tools have been institutionalized since the 2000s as Türkiye adopted a multi-faceted brand strategy. The thesis analyzes initiatives such as the Turquality program, TRT, Yunus Emre Institute, TIKA, GoTurkey and evaluates the impact of Türkiye's nation branding activities on economic, cultural and digital levels. The study also examines visual and thematic, content-driven initiatives, such as the 'Turkey: Discover Potential' campaign aim to transform the global perception of Turkey. Additionally, it analyses soft power policies in education diplomacy, as exemplified by the Maarif Foundation, and discusses the roles of civil society, the diaspora, the youth population, and digital technologies in this process. Alongside a critical literature review, the thesis presents theoretical approaches and highlights the successes and challenges of Türkiye's branding strategy in terms of continuity, transparency, and the depth of its content. The study's main finding is that, while Türkiye's nation branding strategies have made significant progress in terms of institutionalisation and digitalisation, they require a sustainable public diplomacy perspective to be effective. In order to credibly and durably represent national brand equity in the international arena, an approach based not only on promotion, but also on value creation, social engagement, and ethical responsibility, should be adopted. In this context, it is recommended that Türkiye develop multi-actor policies reflecting cultural diversity and focusing on sustainability for its future nation branding strategies.