Mâtürîdî'nin tefsirde rivayetleri tercih yöntemi
Al-Māturīdī's method of preferring tafsir narrations
- Tez No: 998698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HEKİM TAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Maturidi, Maturidi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez bir giriş, beş bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Mâtürîdî'nin (ö. 333/944) hayatı, ilmi kişiliği, eserleri, hoca ve öğrencileri, tanınmama nedenleri ve te'vîl-tefsir anlayışına yer verildi. Birinci bölümde Mâtürîdî'nin, ayetlerin açıklamasıyla ilgili müfessirlerin naklettiği rivayet ve görüşlerin Kur'ân'a ve ayetin siyâk-sibak bağlamına aykırı olması nedeniyle reddettiği örneklere ve alternatif görüşlerine yer verildi. İkinci bölümde Mâtürîdî'nin bilgi vasıtalarına, rivayete konu olan bilginin mahiyetine ve onun rivayet ve görüşleri benimsememe gerekçesine göre taksimatına yer verildi. Bununla birlikte bilgi teorisi bağlamında delilleriyle birlikte eleştirdiği rivayet ve görüşlere yer verildi. Üçüncü bölümde dil ve belagat bağlamında kabul etmediği rivayet ve görüşlerin taksimatına ve reddetme gerekçelerine yer verildi. Dördüncü bölümde tarihi verilere ve nüzûl ortamına aykırı olduğu için reddettiği rivayet ve görüşlere yer verildi. Bahsi geçen bütün bölümlerin taksimatı Mâtürîdî'nin benimsemediği rivayet ve görüşlerin gerekçesine göre belirlendi. Birden fazla gerekçesinin söz konusu olduğu durumlarda ise ağırlıklı olan gerekçesine öncelik verildi. Son bölümde ise kelâmî görüşleri ve akli çıkarımlarından dolayı reddettiği örneklere yer verildi. Sonuç kısmında ise yapılan çalışmadan elde edilen verilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introduction, five chapters, and a conclusion. In the introduction, Māturīdī's life, scholarly personality, and the reasons for his lack of recognition are discussed. Considering the fact that there has been much research on this topic, the introduction was kept as brief as possible to avoid redundancy. The first chapter presents examples of the narrations and views reported by other exegetes regarding the explanation of the verse, as well as examples of those rejected by Māturīdī due to being contrary to the context of the Qur'an and its siyāq-sibāk (contextual) framework. The second chapter addresses Māturīdī's epistemological means, the nature of the knowledge subject to narration, and its classification based on reasoning. The third chapter includes the classification and explanations of the narrations he rejected in the context of language and rhetoric. The fourth chapter investigates the views he rejected, taking into account historical data and the context of revelation. The final chapter deals with the views he rejected due to theological and rational inferences. In the conclusion, the findings derived from the study are presented.