Genç tenis sporcularında zihinsel antrenmanın beceri performansına etkisi
The effect of mental training on skill performance in young tennis players
  1. Tez No: 998726
  2. Yazar: AYKUT YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAKİR AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, Zihinsel antrenman, İmgeleme, Tennis, Mental training, Imagery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sekiz haftalık zihinsel antrenman programının 12–16 yaş aralığındaki genç tenis sporcularının tenis beceri performansı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, Kocaeli ili Darıca Tenis Kulübü'nde düzenli olarak antrenman yapan ve en az altı yıllık tenis geçmişine sahip toplam 12 elit sporcu ile yürütülmüştür. Çalışma, ön test–son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiş ve sporcular rastgele olarak çalışma (n=6) ve kontrol (n=6) gruplarına ayrılmıştır. Çalışma grubuna sekiz hafta boyunca zihinsel antrenman içeren bir program uygulanırken, kontrol grubu yalnızca rutin antrenmanlarına devam etmiştir. Performans değerlendirmeleri AOS test protokolüne göre yer vuruşu derinliği, yer vuruşu hassasiyeti, vole, servis ve toplam skor ölçümleri üzerinden yapılmıştır. Araştırma bulguları, ön test ölçümlerinde çalışma ve kontrol gruplarının tenis beceri performansları arasında anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir. Sekiz haftalık uygulama sürecinin ardından elde edilen son test sonuçları ise çalışma grubunda vole ve servis performanslarında belirgin düzeyde artış olduğunu ortaya koymuştur. Kontrol grubunda anlamlı bir gelişme gözlenmezken, çalışma grubunda tüm performans bileşenlerinde dikkate değer bir ilerleme kaydedilmiştir. Elde edilen sonuçlar, zihinsel antrenman uygulamalarının genç tenis sporcularının temel tenis becerilerini geliştirmede etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir. Özellikle servis ve vole performansında ortaya çıkan artış, zihinsel antrenmanın teknik beceri gelişimine katkı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, zihinsel antrenman yaklaşımlarının tenis eğitim programlarına dâhil edilmesine yönelik bilimsel bir dayanak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effect of an eight-week mental training program on the tennis skill performance of young athletes aged 12 to 16 years. The research was conducted with 12 elite tennis players who train regularly at the Darıca Tennis Club in Kocaeli and have at least six years of tennis experience. A pre-test–post-test control group experimental design was employed, and the participants were randomly assigned to an experimental group (n=6) and a control group (n=6). The experimental group received a mental training program in addition to their regular physical training for eight weeks, whereas the control group continued only with their physical tennis training. Performance assessments were carried out using the AOS test protocol, which includes measurements of groundstroke depth, groundstroke accuracy, volley, serve, and total score. The findings indicated that there were no significant differences between the experimental and control groups in the pre-test measurements. However, the post-test results revealed notable improvements in the experimental group, particularly in serve, volley, and total performance scores. While the control group did not show significant progress, the experimental group demonstrated meaningful improvements across all performance components following the eight-week intervention. Overall, the results suggest that mental training is an effective method for enhancing the tennis skill performance of young athletes. The observed improvements in technical skills, especially in serve and volley performance, indicate that mental training practices may contribute positively to the development of sport-specific competencies. In this context, the study provides empirical support for the integration of mental training strategies into tennis training programs for young athletes.