Tekelci rekabet piyasasında denge modelleri: Dengede aşırı kapasite sorunu
Equilibrium monopolistic competition market: Excess capacity problem in equilibrium
  1. Tez No: 99873
  2. Yazar: ERDOĞAN KOTİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. ALİ KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: mal farklılaştırması, aşın kapasite, piyasa dengesi, Product Differentiation, Excess Capacity, Market Equilibrium
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET TEKELCİ REKABET PİYASASINDA DENGE MODELLERİ: Dengede Aşın Kapasite Sorunu Erdoğan KOTÎL Ph.D.,Ekonomi Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ali KARACA Arakk 2001, 96 sayfa Tekelci rekabet teorisi formüle edilene kadar tam rekabet ve tekel piyasaları, piyasaların analiz edilmesinde kullanılmışlardır. Ancak bu piyasaların özelliklerinin dışında kalan durumların olduğu sıkça gözlenmiştir. Mal farklılaştırmasının derecesindeki ilerleme, firmaların reklam harcamalarındaki büyüklükler, ikame mal üreten firma sayısındaki çokluk, tekelci rekabet piyasasının kolayca gözlenebilen özellikleri olmuştur. Tekelci rekabet piyasasında çalışan firma için malına yönelik talep, malın fiyatının dışında satış harcamalarının büyüklüğünden de etkilenmektedir. Bu çerçevede piyasa dengesi malın kalitesindeki ve satış harcamalarındaki değişmeleri dikkate almalıdır. Tam rekabet piyasası dışındaki tüm piyasalar için ortak bir çıkarım kaynakların etkinsiz kullanımıdır. Bu çerçevede aynı sorun tekelci rekabet için de ileri sürülmektedir. Satış fiyatı ve satış maliyetlerinde aynı anda değişmelere izin verildiğinde geleneksel maliyet ve gelir eğrileri farklılaşacaktır. Bu şekilde elde edilmiş eğriler ile yapılan analiz tekelci rekabet koşullan altında aşın kapasitenin bir zorunluluk olmadığını ortaya koymaktadır. Analiz tekelci rekabette aşın kapasitenin varlığını ortadan kaldırmaz ancak bunu tartışmalı hale getirir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EQUILIBRIUM IN MONOPOLISTIC COMPETITION MARKET: Excess Capacity Problem in Equilibrium Erdoğan KOTİL Ph. D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Ali KARACA December 2001, 96 pages Until monopolistic Competition theory had been formulated, perfect competition and monopoly had been used to analyze the markets. However, it was observed that perfect competition and monopoly were not able to explain whole characteristics of the markets. Basic observable characteristics of monopolistic competition are increasing level of product differentiation and advertisement expenditures, and increasing number of firms which produce subtition products. In this market the firms demand function involves both traditional demand function's variables and sales expenditures. In this context, market equilibrium should also take into consideration the changes in the quality of the product and in the sales expenditures. It is claimed that except for perfect competition, all markets have inefficient utilization of resources. When price and selling expenses are allowed to change simultaneously, then traditional cost and revenue curves change their shapes. The analysis helped with these rearranged curves shows that the excess capacity is not a necessary situation in monopolistic competition. The analysis do not reject the excess capacity situation in monopolistic competition but put the situation in conflict..