Diş hekimliği fakültesine başvuran hastaların ağız ve diş sağlığına yönelik hastalık algılarını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the factors affecting the illness perceptions for oral health in patients applying to the faculty of dentistry
- Tez No: 998733
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA MUMCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı, Hastalık algısı, Oral health, Illness perception
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, bir kamu Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran hastaların ağız ve diş sağlığına ilişkin hastalık algılarını incelemek, hastalık algısı ile sosyo-demografik özellikler, psikolojik dayanıklılık, iş gücü kaybı ve ağız sağlığı değerlendirmesi arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, İstanbul'daki bir kamu diş hekimliği fakültesinde tedavi gören 360 hasta dahil edilmiştir. Veriler, Ağız Sağlığı için Revize Edilmiş Hastalık Algısı Ölçeği (IPQ-R-OH), Brief Resilience Scale (BRS) ve Work Productivity and Activity Impairment (WPAI) kullanılarak toplanmıştır. IPQ-R-OH ölçeği; Süre-Kronik, Sonuçlar, Kontrol, Hastalığı Anlayabilme, Süre-Döngüsel, Duygusal Temsiller ve Umutsuzluk olmak üzere 7 alt boyut ve 36 maddeden oluşmaktadır. Süre-Kronik, Sonuçlar, Süre-Döngüsel, Duygusal Temsiller ve Umutsuzluk boyutlarında yüksek puanlar, hastalığın kronik/olumsuz olarak algılandığını ve duygusal yükün yüksek olduğunu göstermektedir. Verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Aracılık analizi kapsamında basit aracılık analizi ile paralel aracılık analizi kullanılmıştır. Bulgular:“Ağız sağlığı kötü ve diş ağrısı olan”hasta grubunun, IPQ-R-OH ölçeği alt boyut puanlarının“Ağız sağlığı iyi ve diş ağrısı olmayan”hasta grubu ile karşılaştırıldığında“daha kötü”olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Kadınlarda duygusal temsiller puanları daha yüksek, psikolojik dayanıklılık ve genel sağlık puanları ise daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Aracılık analizleri, ağız sağlığı kötü ve diş ağrısı olan grupların“duygusal temsiller”hastalık algısı puanlarının daha olumsuz olduğunu; psikolojik dayanıklılıktaki azalmanın bu etkiyi dolaylı olarak daha da güçlendirdiğini göstermiştir. Paralel aracılık analizinde,“duygusal temsiller”dental anksiyete ile pozitif, psikolojik dayanıklılık ile negatif yönde anlamlı ilişkiler göstermiştir (p<0,05). WPAI bulguları, ağız ve diş sağlığına bağlı iş verimliliği ve günlük yaşam aktivitelerindeki olumsuz etkinin kadınlarda daha belirgin olduğunu ortaya koymuştur (p<0,05). Sonuç: Ağız sağlığı durumunun hastalık algısı üzerinde güçlü bir etkisi olduğu ve hastalık algısının işlevsel ve psikolojik değişkenlerle ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, IPQ-R-OH geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine illness perceptions related to oral health among patients applying a public Faculty of Dentistry and to evaluate the associations between illness perception and sociodemographic characteristics, brief resilience, work productivity, and oral health assessment. Materials and Methods: This cross-sectional study included 360 patients treated at a public dental faculty in Istanbul. Data were collected using the Revised Illness Perception Questionnaire for Oral Health (IPQ-R-OH), the Brief Resilience Scale (BRS), and the Work Productivity and Activity Impairment (WPAI) questionnaire. The IPQ-R-OH consists of 36 items across seven subscales: Timeline-Chronic, Consequences, Control, Illness Coherence, Timeline-Cyclical, Emotional Representations, and Hopelessness. High scores in Timeline-Chronic, Consequences, Timeline-Cyclical, Emotional Representations, and Hopelessness indicate strong perceptions of chronic and negative illness and a high emotional burden. As the data were not normally distributed, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Spearman correlation tests were used. Within the scope of mediation analysis, both simple and parallel mediation analyses were performed. Results: Patients with“poor oral health and dental pain”had significantly more unfavorable IPQ-R-OH subscale scores than those with good oral health and no dental pain (p < 0.05). Female had higher emotional representation scores, whereas psychological resilience and general health scores were lower compared to male (p<0.05). Mediation analyses demonstrated that patients with poor oral health and dental pain had more negative emotional illness perception scores, and that decreased psychological resilience indirectly amplified this effect. Parallel mediation analysis revealed that emotional representations was directly mediated by gender as well as poor dental anxiety and psychological resillence indirect path (p<0.05). WPAI scale results showed that the negative impact of oral health problems on work productivity and daily activities was more pronounced in female (p<0.05). Conclusion: It has been demonstrated that oral health status has a strong effect on disease perception and disease perception is related to functional and psychological variables. In addition, IPQ-R-OH was found to be a valid and reliable measurement tool.