Diş hekimliği fakültesine başvuran hastalarda dolaylı maliyet olarak iş gücü kaybının incelenmesi
Evaluation of work productivity loss as an indirect cost in patients applying to faculty of dentistry
  1. Tez No: 999015
  2. Yazar: FATMA BÜŞRA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA MUMCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: WPAI, iş gücü kaybı, diş tedavisi, dolaylı maliyet, hasta, Ağız sağlığı, Dental sağlık hizmetleri, Günlük yaşam, Hasta güçlendirme, Hastalar, Presenteeizm, Sağlık hizmetleri, Yaşam kalitesi, WPAI, productivity loss, dental treatment, indirect cost, patient, Oral health, Dental health services, Daily life, Patient empowerment, Patients, Presenteeism, Health services, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği fakültesine başvuran hastalarda diş tedavi sürecinin iş gücü kaybı ve günlük faaliyetleri üzerindeki etkilerini belirlemek ve bu durumla ilişkili faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmada, Diş Hekimliği Fakültesine başvuran 284 diş hekimliği hastası (K/E: 237/47; yaş ortalaması: 37,79± 16,94 yıl) dahil edilmiştir. Veriler; sosyodemografik özellikler, sağlık hizmeti başvuru nedenleri, ağız sağlığına yönelik tutumlar ve bir diş hekimliği mobil uygulamasında talep edilen içeriklere ilişkin soruları içeren bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Ayrıca Work Productivity and Activity Impairment (WPAI), Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) ölçekleri ile hastaların öz bildirime dayalı dental ağrı durumu ve ağız sağlığı için hastalık aktivitesi değerlendirilmiştir. Ölçeklerde yüksek puanlar daha kötü durumu yansıtmaktadır. Verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Ön analizlerin ardından basit ve seri aracı analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Acil tedavi gereksinimi olan hastalarda (n=23), WPAI-İşte var olamama ve WPAI-Günlük faaliyetlerde azalma ve OHIP-14 puanlarının, diğer hastalara (n=261) kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Basit aracı analizi, acil tedaviye ihtiyaç duymanın WPAI- İşte var olamama puanlarını doğrudan artırdığını (p=0,0000) ve öz bildirime dayalı dental ağrının önemli bir aracı olduğu (p=0,000) tespit edilmiştir. Seri aracı analizi, acil tedaviye ihtiyaç duymanın, hem artan öz bildirime dayalı dental ağrı (p=0,000) düzeyi hem de düşük ağız sağlığıyla ilgili yaşam kalitesi (p=0,009) nedeniyle günlük yaşam aktivitesini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur (p=0,000). Sonuç: Acil dental tedavi ihtiyacının ve dental ağrının üretkenlik kaybı, ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi için temel bir belirleyici olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, hastaların hem mesleki hem de günlük yaşam işlevselliğini desteklemek için uygun tedavi stratejilerinin gerekliliğini vurgulamakta ve ağız sağlığı politikaları açısından değerli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the impact of oral treatment process on work productivity loss and daily activities among patients attending a dental faculty and to evaluate the factors associated with these outcomes. Materials and Methods: This cross-sectional study included 284 patients attending a Faculty of Dentistry (F/M: 237/47; mean age: 37.79 ± 16.94 years). Data were collected using a questionnaire covering sociodemographic characteristics, reasons for seeking dental care, attitudes towards oral health, and desired content for a dental mobile application. In addition, the Work Productivity and Activity Impairment (WPAI), Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) were administered. Self-reported dental pain and perceived oral disease activity were also assessed. Higher scores on all scales indicated worse outcomes. As the data were not normally distributed, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Spearman correlation tests were used. Following preliminary analyses, simple and serial mediation analyses were conducted. Results: Scores of WPAI-Presenteeism and WPAI-Daily impairment and OHIP-14 scores were higher in patients who needed emergency dental care (n=23) compared to those of others (n=261) (p<0.05). The simple mediation analysis revealed that the need for emergency dental treatment directly increased WPAI-Presenteeism scores (p = 0.0000), with self-reported dental pain as a significant mediator (p = 0.000). The serial mediation analysis showed that the need for emergency dental treatment negatively impacted daily life functioning (p=0.000) by causing deterioration in the domains of both elevated self-reported dental pain (p=0.000) and poor oral health-related quality of life (p=0.009) as mediator variables. Conclusion: The results indicated the need for emergency dental treatment and dental pain were key determinants of productivity impairment, oral health-related quality of life and mental health status. These results highlighted the necessity of implementing appropriate treatment strategies to support patients' functioning in both occupational and daily life, providing valuable implications for oral health policies.