Alzheimerli hastalarda komedi çizgi filmin günlük yaşam aktiviteleri ve nöropsikiyatrik davranışlara etkisi
The effect of comedy cartoon film on daily life activities and neuropsychatric behaviors in patients with Alzheimer diseases
  1. Tez No: 998764
  2. Yazar: ZELİHA ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER BALCI ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer's disease, comedy cartoons, activities of daily living, neuropsychiatric behaviors, nursing care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Başlık: Alzheimerli hastalarda komedi çizgi filmin günlük yaşam aktiviteleri ve nöropsikiyatrik davranışlara etkisi Amaç: Alzheimerli hastalarda komedi çizgi filmin günlük yaşam aktiviteleri ve nöropsikiyatrik davranışlara olan etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırma, öz kontrollü müdahale çalışmasıdır ve Özel Eskişehir Alzheimer Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi'nde 8 Nisan 2024 – 3 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Dahil edilme kriterlerine uygun olan 17 Alzheimer hastasına, sekiz hafta boyunca haftada üç gün komedi çizgi film izletilmiştir. Araştırma verileri 0., 9. ve 11. hafta olmak üzere üç aşamada toplanmıştır. Verilerin toplanmasında; Tanımlayıcı özellikler veri formu, Modifiye Barthel İndeksi (MBİ) ve Nöropsikiyatrik Envanter (NPE) kullanılmıştır. Bulgular: Alzheimerli hastaların 0., 9. ve 11. hafta MBİ toplam puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,01). MBİ maddelerinden ambulasyon, beslenme, giyinme ve banyo yapma aktivitelerinde fonksiyonel bağımsızlıkta artış görülürken idrar kontinansı ve gaita kontinansında azalma vardır (p<0,05). NPE 0., 9. ve 11. hafta toplam puan ortalamaları arasında anlamlı fark vardır (p<0,01). NPE toplam puan ortalamaları, 0. haftaya göre 9. haftada azalmakta ve 9. haftaya göre 11. haftada artmaktadır. İstatistiksel olarak fark hezeyan, elasyon/öfori ve disinhibisyon maddelerinde bulunmaktadır (p<0,01). Sonuç: Komedi çizgi film izlemenin, Alzheimerli hastaların ambulasyon, beslenme, giyinme ve banyo yapma aktivitelerinde fonksiyonel bağımsızlık düzeyini artırmada ve hezeyan, elasyon/öfori ve disinhibisyon davranışlarını azaltmada etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Title: The effect of comedy cartoon film on daily life activities and neuropsychatric behaviors in patients with alzheimer diseases Aim: To determine the effects of comedy cartoon film on daily life activities and neuropsychiatric behaviors in Alzheimer's patients. Method: The research is a self-controlled intervention study conducted at the Private Eskişehir Alzheimer's Nursing Home and Elderly Care Center between April 8, 2024, and July 3, 2024. Seventeen Alzheimer's patients who met the inclusion criteria were exposed to comedy cartoons three days a week for eight weeks. Data were collected in three phases: weeks 0, 9, and 11. Data were collected using the Descriptive Characteristics Data Form, the Modified Barthel Index (MBI) and the Neuropsychiatric Inventory (NPI). Objective: A significant difference was found between the mean total MPI scores of Alzheimer's patients at weeks 0, 9, and 11 (p<0.01). While functional independence increased in ambulation, feeding, dressing, and bathing activities, urinary continence and fecal continence decreased (p<0.05). A significant difference was found between the mean total NPE scores at weeks 0, 9, and 11 (p<0.01). Mean total NPE scores decreased at week 9 compared to week 0 and increased at week 11 compared to week 9. Statistically significant differences were found in the items of delusion, elation/euphoria, and disinhibition (p<0.01). Conclusion: Watching comedy cartoons has been found to improve the level of functional independence in ambulation, eating, dressing, and bathing activities in Alzheimer's patients, and to reduce delirium, elation/euphoria, and disinhibitory behaviors.