Rûhu'l-Beyân bağlamında gıda meselesi
Food issue in the context of Rûhu'l-Beyân
  1. Tez No: 998771
  2. Yazar: ŞERİFE ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KABAKÇILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Helal gıda, Permissible food
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlık yaratıldığından itibaren fıtraten onun en temel ihtiyaçlarından biri beslenmedir. Canlıların tamamında olduğu gibi beslenme denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de gıda maddeleridir. Canlı hayatı için büyük önem arz eden gıdalar en temel ihtiyaçlardır. Kur'an-ı Kerim, insanı ilgilendiren her şeyi konu edindiğinden, gıda meselesi üzerinde de durmuştur. İslam dininde gıda meselesi, elde edilme şekli, beden ve ruh sağlığına etkileri, helal ve haram olması yönüyle birçok ilme konu olmuştur. Gıdaların bolluğu ve kıtlığı yanında nitelikleri de İslam'ın öncelik verdiği konuların başında gelir. Gıda meselesi insanlar için hassas bir konu olmasından dolayı Kur'an-ı Kerim buna geniş bir yer vermiştir. Özü itibariyle helal olmayan, insanoğlunun akıl, ruh ve beden sağlığını tehdit eden ve bozan tüm hayvansal ve bitkisel gıdaların kullanımı yasaklanmıştır. Helal gıdaların çok olması, haramların daha az olması hasebiyle Kur'an-ı Kerim, haram gıdalar hususunda daha kesin ifadeler kullanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de gıda meselesine dair ayetlere geniş yer verilmiş olması, tefsirlerde bu konu üzerinde çokça yorumların ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu bağlamda çalışmamızda, İsmail Hakkı Bursevî'nin Rûhu'l-Beyân adlı eserinde gıda ile alakalı ayetleri ele alışı ve yorumlaması ile bu ayetlere dair onun zahirî ve bâtınî görüşleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the creation of humankind, one of its most fundamental natural needs has been nourishment. As with all living beings, food is one of the first elements that comes to mind when discussing sustenance. Foods, which are of vital importance for living beings, constitute the most basic necessities for the continuation of life. The Qur'an, which addresses every aspect of human existence, also discusses the issue of nourishment and food. In Islam, the question of food has been examined from multiple perspectives, including the method of acquisition, its impact on physical and spiritual health, and its classification as lawful (halal) or unlawful (haram). In addition to the abundance or scarcity of food, its quality and intrinsic characteristics are also among the foremost concerns of Islam. Since nourishment is a sensitive issue for human beings, the Qur'an allocates significant attention to this subject. All animal- and plant-based foods that are inherently unlawful or that negatively affect human intellect, spirit, or body have been prohibited. Because lawful foods are numerous while the unlawful ones are relatively few, the Qur'an uses more explicit and categorical expressions concerning forbidden foods. The extensive coverage of nourishment-related verses in the Qur'an has led to a broad range of interpretations in the field of Qur'anic exegesis (tafsir). In this regard, the present study examines how İsmail Hakkı Bursevî, in his work Rūḥ al-Bayān, interprets the verses related to food, and seeks to reveal his exoteric (ẓāhirī) and esoteric (bāṭinī) perspectives on these verses.