Diş çekimi boşluğunun korunmasında otojen dentin greftinin etkisinin klinik ve histolojik olarak incelenmesi
Clinical and histological evaluation of the effectiveness of autogenous dentin graft in the preservation of tooth extraction sockets
  1. Tez No: 998782
  2. Yazar: TURAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER SANCAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Allogreft, Cerrahi-diş hekimliği, Dental implantlar, Kemik greftleri, Allografts, Dentistry-operative, Dental implants
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, diş çekim soketlerine uygulanan otojen dentin grefti, otojen dentin grefti ile birlikte trombositten zengin fibrin (PRF), allogreft (FDBA) uygulamaları ile kontrol grubu olarak soketlerin boş bırakılmasının kemik iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya toplam 56 adet diş çekim soketi dahil edilmiş ve soketler randomizasyon yöntemiyle dört gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda soketler herhangi bir greft materyali uygulanmaksızın spontan iyileşmeye bırakılmıştır (n=13). Dentin grubunda çekilen dişlerden elde edilen otojen dentin grefti soketlere uygulanmıştır (n=14). Dentin+PRF grubunda otojen dentin partikülleri PRF ile karıştırılarak soketlere yerleştirilmiştir (n=15). Allogreft grubunda ise ticari dondurularak kurutulmuş allogreft (FDBA) soketlere uygulanmıştır (n=14). Postoperatif 4. ayda, implant cerrahisi sırasında soketlerden trefan biyopsileri alınmıştır. Elde edilen örnekler histolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirilmiş; gruplar arasında yeni kemik oluşum oranı, yeni bağ doku oluşum oranı, yeni damar oluşum oranı ve BMP-2 ekspresyonu karşılaştırılmıştır. Bulgular: Histomorfometrik değerlendirmeler sonucunda, gruplar arasında kemik iyileşmesi parametreleri açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Dentin+PRF grubunda, yeni kemik oluşum oranı, yeni damar oluşum oranı ve BMP- 2 ekspresyonu diğer gruplara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Yalnızca otojen dentin grefti uygulanan grupta, kontrol grubuna göre kemik iyileşme parametrelerinde artış izlenmekle birlikte bu artışın sınırlı olduğu gözlenmiştir. Allogreft (FDBA) grubunda hacimsel stabilite korunmakla birlikte, yeni kemik oluşumunun dentin+PRF grubuna kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Yeni bağ doku oluşumu açısından gruplar arasında farklı iyileşme paternleri izlenmiş, dentin+PRF grubunda daha olgun doku organizasyonu saptanmıştır. Sonuç: Bu tez çalışmasının sonuçları, otojen dentin greftinin diş çekim soketlerinde biyouyumlu bir greft materyali olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Otojen dentin greftinin PRF ile birlikte uygulanmasının, kemik iyileşmesini olumlu yönde etkileyerek yeni kemik oluşumu, anjiyogenez ve BMP-2 ekspresyonunu artırdığı sonucuna varılmıştır. Allogreft uygulaması hacim korunumu açısından etkili olmakla birlikte, dentin+PRF kombinasyonunun biyolojik iyileşme parametreleri açısından daha üstün olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis was to comparatively evaluate the effects of autogenous dentin graft, autogenous dentin graft combined with platelet-rich fibrin (PRF), allograft application, and spontaneous healing (control group) on bone healing in tooth extraction sockets. Materials and Methods: A total of 56 tooth extraction sockets were included in this study and randomly allocated into four groups. In the control group, the sockets were left for spontaneous healing without any graft material (n = 13). In the dentin group, the sockets were filled with autogenous dentin graft obtained from the extracted teeth (n = 14). In the dentin + PRF group, autogenous dentin particles were mixed with PRF and applied to the sockets (n = 15). In the allograft group, commercially available freeze-dried bone allograft (FDBA) was applied to the sockets (n = 14). At the 4th postoperative month, trephine biopsies were obtained from the sockets during implant placement surgery. The samples were evaluated histologically and histomorphometrically. New bone formation ratio, new connective tissue formation ratio, new blood vessel formation ratio, and BMP-2 expression were assessed and compared among the groups. Results: Histomorphometric analysis revealed significant differences among the groups in terms of bone healing parameters. The dentin + PRF group demonstrated higher levels of new bone formation, neovascularization, and BMP-2 expression compared to the other groups. In the group treated with autogenous dentin graft alone, an increase in bone healing parameters was observed compared to the control group; however, this increase was limited. In the allograft (FDBA) group, volume stability was preserved, whereas new bone formation was lower compared to the dentin + PRF group. Differences in connective tissue formation patterns were observed among the groups, with more mature tissue organization detected in the dentin + PRF group. Conclusion: The results of this thesis indicate that autogenous dentin graft can be safely used as a biocompatible graft material in tooth extraction sockets. The combined application of autogenous dentin graft with PRF positively affects bone healing by enhancing new bone formation, angiogenesis, and BMP-2 expression. Although allograft application is effective in maintaining volume stability, the dentin + PRF combination appears to provide superior biological healing outcomes.