Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin beden eğitimi ve spor öğretmenliği mesleğine yönelik tutumları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki
The relationship between physical education and sports teachers' attitudes toward their profession and their personality traits
- Tez No: 998789
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAKTAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, kişilik, spor öğretmen, tutum, Attitude, personality, physical education, sports teacher
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKLERİNE YÖNELİK TUTUMLARIYLA KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu araştırmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleğe yönelik tutumları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi şeklinde belirlenmiştir. Araştırma kapsamında ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup; araştırmanın örneklem grubu ise kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmaya 99'kadın ve 172'si erkek olmak üzere toplam 271 beden eğitimi ve spor öğretmeni iştirak etmiştir. Araştırmada katılımcıların verilerini toplayabilmek adına“Kişisel Bilgi Formu”,“Beden eğitimi ve spor öğretmenliği mesleğine yönelik tutum ölçeği”ve“Büyük beş-50 kişilik testi”kullanılmıştır. Veri analizi kısmında bağımsız gruplar t-testi, Pearson korelasyon ve Regresyon tekniği uygulanmıştır. Verilerin analizinin ardından ortaya çıkan bulgulara göre katılımcıların mesleğe yönelik tutum düzeylerinde sadece cinsiyet değişkeninde anlamlı farklılık çıkarken; diğer değişkenler anlamlı farklılık oluşmadığı tespit edilmiştir. Kişilik özelliklerinde ise eğitim durumu, okul türü değişkeninde anlamlı farklılık, yaş ile de kişilik özellikleri arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Geri kalan diğer değişkenlerde ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Katılımcıların kişilik özellikleri ile mesleğe yönelik tutumları arasında orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilirken; kişilik özelliklerinin alt boyutları olan yumuşak başlılık, öz denetim ve duygusal denge'nin beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleklerine yönelik tutumları üzerinde pozitif yönde anlamlı yordayıcı güce sahip olduğu saptanmıştır. Ortaya çıkan sonuç beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleklerine yönelik tutumlarında kişilik özelliklerinin önemli bir etmen olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS TEACHERS ATTITUDES TOWARD THEIR PROFESSION AND THEIR PERSONALITY TRAITS The purpose of this study was to examine the relationship between physical education and sports teachers' attitudes toward their profession and their personality traits. A correlational survey model was used in the study, and the sample group was selected using convenience sampling. A total of 271 physical education and sports teachers participated in the study, including 99 women and 172 men. The“Personal Information Form,”the“Attitude Scale Towards the Profession of Physical Education and Sports Teaching,”and the“Big Five-50 Personality Test”were used to collect data from the participants. In the data analysis section, the independent groups t-test, Pearson correlation, and regression technique were applied. According to the findings that emerged after the analysis of the data, only the gender variable showed a significant difference in the participants' attitudes towards the profession; no significant differences were found in the other variables. In terms of personality traits, a significant difference was found in the variables of educational status and school type, and a significant relationship was found between age and personality traits. No significant differences were found in the remaining variables. While moderate significant relationships were found between participants' personality traits and their attitudes toward the profession, it was determined that the sub-dimensions of personality traits, namely agreeableness, self-control, and emotional stability, have a positive and significant predictive power on physical education and sports teachers' attitudes toward their profession. The results indicate that personality traits are an important factor in physical education and sports teachers' attitudes toward their profession.