Otel işletmelerinde eko-inovasyon belirleyicilerinin ağırlıklandırılması ve en ideal yeşil strateji seçimi; Giresun ve Ordu illerinde bir uygulama
Weighting the determinants of eco-innovation in hotel enterprises and selecting the optimal green strategy: An application in the provinces of Giresun and Ordu
- Tez No: 998790
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KORUCUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Eko inovasyon, Yeşil inovasyon, Yeşil turizm, Çevresel sürdürülebilirlik, Eco innovation, Green innovation, Green tourism, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma otel işletmelerinde eko – inovasyon belirleyicilerinin belirlenmesi ve en ideal yeşil strateji seçimini ele alarak uygulanan kriterler ve alternatiflere göre otel işletmelerine nasıl bir etkisinin olduğunu belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma da otel işletmelerinin tutumlarını belirlemek amaçlı Çok Kriterli Karar Yöntemlerinden faydalanılmıştır. Eko-inovasyon belirleyicileri ve en ideal yeşil strateji seçimi için Bulanık Çok Kriterli Karar Verme, AHP, Bulanık Saw yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın kapsamını, Giresun ve Ordu ili sınırlarında yer alan kurumsal kimliği olan otel sektöründe faaliyet gösteren otel işletmelerinin yöneticileri ve konu ile ilgisi olan akademisyenler oluşturmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre, eko-inovasyon belirleyici kriterler arasında“Malzeme ve Enerji Verimliliği”nin en önemli kriter olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu kriteri, önem derecesi bakımından ikinci sırada“Bilgi Sermayesi ve Bilgi Transferinde Ağ Kullanımı”faktörü takip etmiştir. Sıralamanın devamında ise“Ürün Çeşitliliği ve Kalitesi”ile“Teknolojik Kaynak Düzeyi”kriterlerinin yer aldığı belirlenmiştir. Çalışmamızda en ideal yeşil strateji seçimi için uygulanan kriterler doğrultusunda alınan veriler sonucunda 3 ve 4 yıldızlı otel işletmelerinde yeşil strateji seçiminde en ideal stratejinin“Yeşil Üretim ve Yeşil Ürün Stratejisi”olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to identify eco-innovation determinants in hotel enterprises and to determine the most ideal green strategy by examining the effects of applied criteria and alternatives on hotel businesses. In this context, Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) methods were employed to determine the attitudes of hotel enterprises toward eco-innovation and green strategies. Fuzzy Multi-Criteria Decision-Making approaches, including the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (AHP) and the Fuzzy SAW method, were utilized to weight eco-innovation determinants and to select the most ideal green strategy. The scope of the research consists of managers of hotel enterprises operating in the hotel sector with a corporate identity within the provincial boundaries of Giresun and Ordu, as well as academicians with expertise related to the subject. According to the findings,“Material and Energy Efficiency”was identified as the most important criterion among eco-innovation determinants. This criterion was followed by“Intellectual Capital and the Use of Networks in Knowledge Transfer”as the second most significant factor in terms of importance. Subsequently,“Product Diversity and Quality”and“Technological Resource Level”were ranked among the remaining criteria. Furthermore, based on the data obtained in line with the criteria applied for selecting the most ideal green strategy, it was determined that the most suitable strategy for 3- and 4-star hotel enterprises is the“Green Production and Green Product Strategy.”