Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve spor dersinde karşılaştıkları problemlere yönelik ölçek geliştirme çalışması
Elementary teachers of physical education and sports development scale study lessons for problems faced
  1. Tez No: 331686
  2. Yazar: RECEP BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği, ilköğretim, beden eğitimi, Faktör Analizi, öğretmen, Primary-school teaching, primary school, physical education, Factor Analysis, teacher
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi derslerinde karşılaştıkları problemleri değişkenlerine göre belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Tokat ilindeki ilköğretim birinci kademe sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve spor dersi uygulamalarında karşılaştıkları problemlere yönelik 6'sı demografik maddeler olmak üzere toplam 44 maddelik taslak bir ölçek oluşturulmuştur.Uzmanlara verilen 44 maddelik ölçeğin her bir maddesi için kapsam geçerlilik oranları bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamsız bulunan maddeler elimine edildikten sonra geriye kalan 22 maddenin kapsam geçerlilik oranlarının ortalaması alınarak kapsam geçerlilik indeksi 0.78 olarak bulunmuştur. Ölçeği oluşturan maddeler için 5'li likert ölçeği kullanılmıştır. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan izinle ölçekler uygulanıp, toplanmış ve çözümleme aşamasında SPSS programından yararlanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için 0.05 anlamlılık düzeyi seçilmiştir.Sonuç olarak bu araştırmada; sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersleri ile ilgili uygulama, fiziksel şartlar, formasyon boyutları ve önemseme açısından bazı mesleki problemlerinin olduğu tespit edilmiştir. Okullardaki beden eğitimi dersi ile ilgili tesis, araç ve gereçlerin yetersiz ve eksik olması, sınıf öğretmenlerin beden eğitimi dersi ile ilgili bilgi ve formasyon yeterliliklerinin dersin işlenmesi ve verimliliği açısından sorun yaratması, bu durumlardan kaynaklanan uygulama ve önemseme problemleri tespit edilen bazı sorunlar arasında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AThis study has been conducted to define the problems according to variables that primary school teachers face when teaching physical education. In order to identify the problems that the first ? grade teachers in TOKAT province face when teaching physical education, a 44-item draft scale, six of which is demographical, has been formed.Content validity ratios for each of 44 items have been calculated after being controlled by the specialists After statistically meaningless items have been eliminated, mean of content validity for 22 items left has been calculated and content validity index has been found as 0,78 index. A 5-point likert-scale has been used for the items that form the scale. Survey has been conducted and collected via TOKAT Directorate of National Education and SPSS was used for data analysis. Significance level has been identified as 0,05 for statistical significance.In conclusion, this study revealed that primary school teachers have some occupational problems in physical education classes in terms of practice, physical conditions, training aspects, and considering important. That the facilities and equipment regarding the physical education classes at schools are insufficient and deficient and that primary school teachers have lack of information and training on physical education which causes problems about the performance of the class, are among the problems that have been identified in the study.