Duyguları özgürleştirme tekniğinin genç kızlarda obezite, benlik saygısı ve öz-şefkat üzerindeki etkileri: Randomize kontrollü araştırma
Effects of emotional liberation technique on obesity, self-esteem, and self-compassion in young girls: A randomized controlled trial
- Tez No: 998823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇUVADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, EFT, Obezite, Self esteem, Obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ön-test- son-test ve izlem ölçümleri içeren paralel randomize kontrollü bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören 18-25 yaş arası BKI: 30 kg üzerinde olan toplam 64 genç kız öğrenci (Deney:32, Kontrol:32) oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, 01.01.2025-01.10.2025 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu (KBF), Antropometrik ölçümlerin kaydı, Rosenberg Benlik Saygı Ölçeği Formu (RBSÖ) ve Öz-Duyarlılık Ölçeği (ÖDÖ) aracılığı ile toplanmıştır. Deney grubuna 15 gün arayla toplamda 2 seans EFT müdahalesi uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise sağlıklı beslenme eğitimi verilmiştir. Deney grubunda bulunan öğrencilerin son testte benlik saygısı, öz-duyarlılık, öz- sevecenlik, öz-yargılama, ortak paylaşım bilinci alt boyutları düzeylerinde istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde artırdığı görülmüştür. Farkındalık ve aşırı özdeşleşme alt boyutlarında istatistiksel açıdan anlamlı fark olmamasına rağmen kontrol grubuna kıyasla daha fazla azalma olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, EFT'nin özellikle duygusal kabul, öz-sevecenlik ve benlik saygısı alanlarında etkili bir müdahale yöntemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed as a parallel randomized controlled trial with pre-test, post- test, and follow-up measurements. The sample consisted of a total of 64 female students aged 18–25 years with a BMI over 30 studying at Karabük University (Experimental: 32, Control: 32). Data were collected between 01.01.2025 and 01.10.2025 using a Personal Information Form (PIF), anthropometric measurements, the Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES), and the Self-Compassion Scale (SCS). The experimental group received a total of 2 EFT intervention sessions with a 15-day interval. The control group received healthy eating education. In the experimental group, students showed statistically significant increases in self-esteem, self- compassion, self-kindness, self-judgment, and shared humanity subscales at the post- test. Although there were no statistically significant differences in the mindfulness and over-identification subscales, greater reductions were observed compared to the control group. These results indicate that EFT is an effective intervention method, particularly in the areas of emotional acceptance, self-compassion, and self-esteem.