Muslim women in Central Asia: The impact of Soviet legacy
Orta Asya'da Müslüman kadınlar: Sovyet mirasının etkisi
  1. Tez No: 347346
  2. Yazar: ÖZGE ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Sovyetler Birliği, kadının özgürleşmesi, Central Asia, Soviet Union, women's emancipation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez Sovyet öncesi, Sovyet ve Sovyet sonrası dönemlerini, Sovyet rejiminin Orta Asya Müslüman kadınlarının yaşam tarzı üzerine olan etkisini anlamak amacı ile tarihsel bir açıdan analiz etmektedir. Çalışmada özellikle Orta Asya?daki Müslüman kadınları özgürleştirmek adına Sovyet yetkilileri tarafından gerçekleştirilen yasalar ve politikaların altında yatan nedenler üzerinde durulmuştur. Tezin temel argümanı, Sovyet yetkililerinin Orta Asya?daki kadınları hem kamusal hem de özel alanda ataerkil yapıdan kurtarmak konusunda içten olmalarına rağmen, zaman içerisinde kadının özgürleştirilmesine yönelik politikalar ve uygulamaların rejimin hayatta kalması için gerekenler doğrultusunda şekillendiğidir. Sovyet rejiminin ilk yıllarında, kadınların özgürleşmesi projesi çoğunlukla ideolojik kaygılarla belirlendi. Fakat zaman içerisinde Sovyet yetkilileri sadece kadınların özgürleştirilmesi gibi ideolojik amaçlarla değil aynı zamanda Sovyetler Birliği?nin varlığını sürdürebilmesi için de siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel alanda daha fazla reform yapmaya ihtiyaç duydular. Bu reformlar Sovyet politikalarının cinsiyet eşitliği konusundaki gerçek niyetlerin sorgulanmasına temel olmuştur. Sovyet sonrası dönemde de bu genel tutumun toplumsal cinsiyet ile ilgili konulara etkisi ve yansımaları olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the pre-Soviet, Soviet and post-Soviet Central Asia from a historical perspective to understand the impact of the Soviet regime on Muslim women?s lifestyles. It specifically focuses on the underlying reasons of laws and policies put into effect by the Soviet officials in the name of emancipating Muslim women in Central Asia. The main argument of the thesis is that even though the Soviet officials had a genuine intention for the emancipation of Central Asian women from the patriarchal structure both in the public and private spheres of life, the policies and their implementation were shaped in accordance with the basic motive of regime survival. In the first years of the Soviet regime, mostly ideological intentions shaped the women?s emancipation project. However, in time, the Soviet officials needed to make more reforms in the political, economic and socio-cultural areas not just for the ideological aims such as emancipation of the women, but also for the survival of the Soviet Union. These reforms would be the main reason of the questioning the real intentions of the Soviet policies in terms of gender equality. This general attitude would have its impact and repercussions on gender issues in the post-Soviet era as well.