Ebeveynlik deneyimi olmayan öğretmenlerin mesleki motivasyonlarının öz-belirleme kuramı ekseninde değerlendirilmesi
  1. Tez No: 998835
  2. Yazar: AYLİN ALTINTOPUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE İLERİSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Belirleme Kuramı, Mesleki Motivasyon, Kadın Öğretmenler, Ebeveynlik Deneyimi, Nitel Araştırma, Self-determination Theory, Professional Motivation, Female Teachers, Parenting Experience, Qualitative Research
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ebeveynlik deneyimi olmayan kadın öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını Öz-Belirleme Kuramı çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını yeterlik, özerklik ve ilişkili olma gibi temel psikolojik ihtiyaçların karşılanma biçimi üzerinden ele alarak, öğretmenlik deneyiminin kişisel yaşam rollerinden ziyade mesleki ve ilişkisel bağlamlar içinde nasıl anlamlandırıldığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma nitel yaklaşımda yürütülmüş, veriler, ebeveynlik deneyimi olmayan 15 kadın öğretmenle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler yorumlayıcı fenomenolojik analiz yaklaşımı doğrultusunda analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını ebeveynlik deneyiminin yokluğundan ziyade mesleki yeterlik algıları, profesyonel özerklikleri ve öğrenciyle kurulan ilişkiler üzerinden anlamlandırdıklarını göstermektedir. Ayrıca ebeveyn olmamanın öğretmenlik pratiğinde tek yönlü bir eksiklik ya da dezavantaj olarak deneyimlenmediği, bazı bağlamlarda mesleki odaklanma ve duygusal denge açısından işlevsel bir alan sunduğu görülmektedir. Araştırma, öğretmen motivasyonunun ebeveynlik statüsünden bağımsız olarak ele alınabileceğine işaret ederek, öğretmenlere yönelik destekleyici ve sürdürülebilir motivasyon koşullarının oluşturulmasına ilişkin çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the professional motivation of female teachers without parenting experience within the framework of Self-Determination Theory. The study seeks to explore how teaching experience is interpreted within professional and relational contexts rather than personal life roles, by addressing teachers' professional motivation through the satisfaction of basic psychological needs, namely competence, autonomy, and relatedness. The research was conducted using a qualitative approach; data were collected through semi-structured interviews with 15 female teachers without parenting experience. The data were analyzed using an Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) approach. The findings indicate that teachers interpret their professional motivation primarily through their perceptions of professional competence, professional autonomy, and the relationships they establish with students, rather than through the absence of parenting experience. Furthermore, not being a parent was not experienced as a unidimensional deficiency or disadvantage in teaching practice; instead, in certain contexts, it was perceived as providing functional advantages in terms of professional focus and emotional balance. Overall, the study suggests that teacher motivation can be understood independently of parental status and offers implications for the development of supportive and sustainable motivational conditions for teachers.