Tek diş eksikliği için tasarlanan modifiye edilebilir subperiosteal implantların bağlanma yöntemleri arasındaki biyomekanik etkilerin sonlu elemanlar metoduyla incelenmesi
Investigation of the biomechanical effects between the attachment methods of modifiable subperiosteal implants designed for single tooth deficiency by finite element method
  1. Tez No: 998854
  2. Yazar: FATİH SUDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN GÜRLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implantasyon-subperiostal, Yüksek mertebeli sonlu elemanlar, Dental implantation-subperiosteal, Higher order finite elements
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tek diş eksikliklerinde kullanılmak üzere tasarlanan modifiye edilebilir subperiosteal implantların farklı bağlanma yöntemleri biyomekanik açıdan değerlendirilmiştir. Analizler, sonlu elemanlar metodu (SEM) kullanılarak gerçekleştirilmiş; kortikal ve trabeküler kemikte meydana gelen çekme (maksimum prensip) ve sıkışma (minimum prensip) gerilmeleri, Von Mises gerilmeleri, protezdeki yer değiştirme miktarları ve güvenlik faktörleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, elastisite modülü yüksek protezlerin (IPS Emax Zircad Prime) kemikte hem çekme hem de sıkışma gerilmelerini artırdığını, ancak fiksasyon plakları ve vidalarda oluşan Von Mises gerilmelerini azalttığını ortaya koymuştur. Buna karşılık, elastisite modülü düşük protezlerde (GC Cerasmart) kemik üzerindeki gerilme düzeyleri daha düşük olmakla birlikte, fiksasyon elemanlarında gerilme artışı gözlenmiştir. Fiksasyon yöntemleri karşılaştırıldığında, kilitli plak kullanılan modellerde hem kemik dokuda hem de fiksasyon elemanlarında daha yüksek gerilmeler meydana geldiği, protezdeki yer değiştirme miktarının da arttığı saptanmıştır. Bununla birlikte, bu artışların titanyum plak malzemesinin akma dayanımı göz önünde bulundurulduğunda klinik olarak tolere edilebilir düzeyde olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, protez materyalinin elastisite modülü ve kullanılan fiksasyon yönteminin, modifiye edilebilir subperiosteal implantların biyomekanik performansını doğrudan etkilediği belirlenmiştir. Bu bulgular, implant tasarımında malzeme seçimi ve fiksasyon stratejilerinin klinik başarı açısından kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, different attachment methods of modifiable subperiosteal implants designed for use in single tooth deficiencies were evaluated from a biomechanical perspective. Analyses were performed using the finite element method (FEM); tensile (maximum principle) and compressive (minimum principle) stresses in cortical and trabecular bone, Von Mises stresses, displacement amounts in the prosthesis, and safety factors were examined in detail. The findings revealed that prostheses with a high modulus of elasticity (IPS Emax Zircad Prime) increased both tensile and compressive stresses in the bone but reduced Von Mises stresses in the fixation plates and screws. In contrast, prostheses with a low modulus of elasticity (GC Cerasmart) exhibited lower stress levels on the bone, but an increase in stress was observed in the fixation elements. When comparing fixation methods, it was found that models using locked plates resulted in higher stresses in both bone tissue and fixation elements, and an increase in prosthesis displacement. However, considering the yield strength of the titanium plate material, these increases were deemed clinically tolerable. In conclusion, it was determined that the elasticity modulus of the prosthesis material and the fixation method used directly affect the biomechanical performance of modifiable subperiosteal implants. These findings demonstrate that material selection and fixation strategies in implant design play a critical role in clinical success.