Caprine arthritis encephalitis teşhisi konulan Saanen keçilerinde bazı oksidatif stres parametrelerinin tespiti
Determination of some oxidative stress parameters in Saanen goats diagnosed with Caprine arthritis encephalitis
- Tez No: 998868
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Caprine arthritis encephalitis virus, Saanen keçileri, Small ruminant lentivirus, Caprine arthritis encephalitis virus, Saanen goats, Small ruminant lentivirus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Caprine Arthritis Encephalitis Virüsü (CAEV) ile enfekte Saanen keçilerinde oksidatif stres ve antioksidan savunma sistemindeki değişimlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini, Saanen keçi sürülerinde yapılan rutin sağlık taramaları sırasında CAEV varlığı PCR ile doğrulanan ve çeşitli klinik bulgular (özellikle kronik artrit, mastitis ve nörolojik belirtiler) gösteren 30 adet Saanen keçisi ile 10 adet sağlıklı kontrol keçisi oluşturmuştur. Çalışma kapsamında CAEV pozitif ve sağlıklı keçilerden alınan kan örneklerinde oksidatif stres belirteçleri olan malondialdehit (MDA) ile antioksidan parametreler olan glutatyon (GSH), katalaz (CAT), doğal tiyol (NT), total tiyol (TT) ve disülfit (DSF) düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca dinamik tiyol/disülfit homeostazını değerlendirmek amacıyla DSF/NT, DSF/TT ve NT/TT oranları hesaplanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, CAEV ile enfekte keçilerde MDA düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı belirlenmiştir (p<0,05). Antioksidan parametrelerden GSH, NT ve TT düzeylerinin CAEV'li keçilerde anlamlı şekilde azaldığı, disülfit düzeylerinin ise arttığı tespit edilmiştir (p<0,05). Katalaz düzeylerinde kontrol grubuna CAEV'li grupta düşüş gözlenmekle birlikte bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenirken Tiyol/disülfit oranlarında ise gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Elde edilen bulgular, CAEV enfeksiyonunun Saanen keçilerinde belirgin bir oksidatif stres oluşturduğunu ve antioksidan savunma mekanizmalarının baskılandığını göstermektedir. Sonuç olarak, oksidatif stres parametrelerinin CAEV enfeksiyonunun patogenezinde önemli rol oynadığı ve bu biyobelirteçlerin hastalığın izlenmesi ve prognozunun değerlendirilmesinde yardımcı olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate changes in oxidative stress and the antioxidant defense system in Saanen goats infected with Caprine Arthritis Encephalitis Virus (CAEV). The animal material of the study consisted of 30 Saanen goats that were confirmed to be CAEV-positive by PCR during routine health screenings in Saanen goat herds and exhibited various clinical findings (particularly chronic arthritis, mastitis, and neurological signs), as well as 10 healthy control goats. Within the scope of the study, blood samples collected from CAEV-positive and healthy goats were analyzed for oxidative stress markers, including malondialdehyde (MDA), and antioxidant parameters, including glutathione (GSH), catalase (CAT), native thiol (NT), total thiol (TT), and disulfide (DSF) levels. In addition, DSF/NT, DSF/TT, and NT/TT ratios were calculated to assess dynamic thiol/disulfide homeostasis. According to the results, MDA levels were found to be statistically significantly higher in CAEV-infected goats compared to the healthy control group (p<0.05). Among the antioxidant parameters, GSH, NT, and TT levels were significantly decreased in CAEV-infected goats, while disulfide levels were increased (p<0.05). Although a decrease in catalase levels was observed in the CAEV-infected group compared to the control group, this reduction was not statistically significant. No significant differences were detected between the groups in terms of thiol/disulfide ratios. These findings indicate that CAEV infection induces marked oxidative stress in Saanen goats and suppresses antioxidant defense mechanisms. In conclusion, oxidative stress parameters play an important role in the pathogenesis of CAEV infection, and these biomarkers may be useful in monitoring the disease and evaluating its prognosis.