Keçi ırkları arasında bazı viral enfeksiyonların dağılımının araştırılması
Investigation of distribution of some viral infections among goat breeds
- Tez No: 424852
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GÜMÜŞOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Blue tongue, caprine arthritis ensefalitis, ELISA, keçi, küçük ruminant vebası, Blue tongue, caprine arthritis encephalitis, ELISA, goat, peste des petits ruminant
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
Amaç:Dünya'da keçi yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerde yaygın olarak görülen küçük ruminant vebası (PPR), mavi dil (BT) ve caprine arthritis ensefalitis virus (CAEV) enfeksiyonları ülkemiz için de ekonomik önemi olan enfeksiyonlardır. Bu çalışmada, Samsun ilinin Havza ve Tekkeköy ilçelerinde yetiştirilen Malta, Kıl ve Saanen keçi ırklarında BT ve CAEV enfeksiyonlarının seropozitiflikleri yanı sıra, Küçük ruminant vebası aşılaması sonrası ırklara bağlı antikor oranları ELISA testleri ile incelenmiştir. Materyal ve Metot:Samsun'un Havza ve Tekkeköy ilçelerinde bulunan küçük işletmelerden 102 adet Saanen keçisi, 124 adet Malta keçisi ve 142 adet Kıl keçisi olmak üzere toplam368 adet ≥ 1 yaşlı keçi rastgele yöntemle örneklendi. Keçilerden Silikonlu tüplere alınan kan örnekleri2000 devirde 10 dakika santrifüj edilerek elde edilen serumlara ELISA testleri çalışılmıştır. Bulgular:Çalışma sonunda BT ve CAEV enfeksiyonu seroprevalansları sırasıyla, %6,79 ve %1,35 olarak tespit edilmiştir. Küçük ruminant vebası aşılaması yapılan hayvanlardaki antikor oranı ise %72,55 olarak belirlenmiştir. Sonuç:Bu çalışma sonunda Malta keçilerinin BT enfeksiyonu yönünden Saanen ve Kıl keçilerine oranla enfeksiyona daha duyarlı olduğu, CAEV enfeksiyonu yönünden incelenen ırklar bazında anlamlı duyarlılık farkı bulunmadığı saptanmıştır. Ayrıca elde edilen veriler ışığında bölgede BT ve CAEV enfeksiyonları yönünden düşük antikor seroprevalanslarına sahip olan kıl keçilerinin tercih edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim:Peste des petits ruminants (PPR), Blue tongue (BT) and Caprine arthritis encephalitis infections are economically important in our countries, same as other countries in the world,where are commonly breeding goat. In this study, Maltese goat, Hair goat and Saanen goat that breed in Terme and Havza districts of the Samsun province examined by ELISA tests against to BT and CAEV infections seropositivity rate, as well as PPR antibody rates to formed after vaccination. Material and Method: 102 Saanen goats, 124 Maltese goats, 142 Hair goats, a total of 368 goats aged ≥1year that breed in small business in Terme and Havza districts of the Samsun province were randomly sampled.ELISA tests were studied with serum obtained by the centrifugation of blood samples taken from goats and collected in siliconized tubes serum obtained by centrifugation at 2000 r.p.m. for 10 minutes. Results:Eventually to study, Seroprevalances of BT and CAEV infections were determined 6.79% and 1.35%, respectively. PPR inoculated animals antibody ratio was determined as 72.55%. Conclusion: In the result of the study, it was determined that Maltese goat is more responsive to BT infection in accordance with Hair goat and Saanen goat. Additionally, the study showed us that there is no significant difference among the three goat breeds examined in this study in sensitivity to CAEV infection. In the light of the findings obtained in the study, it was also concluded that in Terme and Havza districts of the Samsun province, the hair goat which has low seroprevalance of antibodies to BT and CAEV infection may be preferable.