Voleybolcularda kinezyo bant uygulamasının dinamik denge, anaerobik güç ve kassal endurans üzerine etkisi
The effect of kinesio taping on dynamic balance, anaerobic power, and muscular endurance in volleyball players
- Tez No: 998893
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Denge, Kassal Endurans, Kinezyo Bant, Üst Ekstremite, Voleybol, Kadın voleybolcular, Dynamic Balance, Muscular Endurance, Kinesio Taping, Upper Extremity, Volleyball, Female volleyball players
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 12–18 yaş arasındaki kadın voleybolcularda kinezyo bant uygulamasının üst ekstremite performansına ait bazı parametreler üzerindeki akut etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma yarı deneysel bir tasarımda yürütülmüş olup deney ve kontrol grupları arasında ön test–son test karşılaştırmaları yapılmıştır. Çalışmaya Denizli ilinde Tutku Spor Kulübünde voleybol oynayan toplam 30 adölesan kadın sporcu dâhil edilmiş ve katılımcılar rastgele yöntemle deney (n=15) ve kontrol (n=15) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna terapötik amaçlı kinezyo bant uygulaması yapılırken, kontrol grubuna aynı renkte ve boyutta plasebo bant uygulanmıştır. Üst ekstremite performansı; oturarak sağlık topu atma testi ile anaerobik güç, Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi (KKZÜEST) ile kassal endurans ve Y Denge Testi–Üst Ekstremite (YDT-ÜE) ile dinamik denge parametreleri değerlendirilerek ölçülmüştür. Ön test ölçümleri uygulama öncesinde, son test ölçümleri bant uygulamasından 24 saat sonra gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro–Wilk testi ile incelenmiş, grup içi karşılaştırmalarda eşleştirilmiş örneklem t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre, deney grubunda KKZÜEST ve YDT-ÜE'nin tüm yönlerine ait ölçümlerde ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur (p<0,05). Oturarak sağlık topu atma testinde de deney grubunda ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda, tüm performans değişkenlerine ait değişim (Δ) skorlarının deney grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda, kinezyo bant uygulamasının deney grubunda üst ekstremite performansına ait ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı değişimlerle ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the acute effects of kinesio taping on selected upper extremity performance parameters in female volleyball players aged 12–18 years. Materials and Methods: The study was conducted using a quasi-experimental design, and pre-test–post-test comparisons were performed between the experimental and control groups. A total of 30 adolescent female volleyball players actively competing in the Tutku Sports Club in Denizli were included in the study and randomly assigned to the experimental (n=15) and control (n=15) groups. Therapeutic kinesio taping was applied to the experimental group, while a placebo tape of the same color and size was applied to the control group. Upper extremity performance was assessed using the seated medicine ball throw test for anaerobic power, the Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test (CKCUEST) for muscular endurance, and the Upper Quarter Y Balance Test (YBT-UQ) for dynamic balance. Pre-test measurements were performed before the application, and post-test measurements were conducted 24 hours after the taping application. The normality of the data was examined using the Shapiro–Wilk test. Paired samples t-tests were used for within-group comparisons, and independent samples t-tests were used for between-group comparisons. Results: The results indicated statistically significant differences between pre-test and post-test measurements in all directions of the CKCUEST and YBT-UQ in the experimental group (p<0.05). A statistically significant difference was also observed between pre-test and post-test measurements in the seated medicine ball throw test in the experimental group (p<0.05). In between-group comparisons, the change (Δ) scores of all performance parameters were found to be statistically significantly higher in the experimental group compared to the control group (p<0.05). Conclusion: Based on the findings of the study, kinesio taping was found to be associated with statistically significant changes in upper extremity performance measurements in the experimental group.