Yetişkin Tip-2 diyabetik kadın bireylerde, tamamlayıcı tıp müdahalelerinden olan yoganın; bilişsel fonksiyonlar, metabolik değişkenler ve fiziksel uygunluk üzerine olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of yoga, a complementary medicine intervention, on cognitive functions, metabolic variables and physical fitness in adult Type-2 diabetic women
  1. Tez No: 998892
  2. Yazar: MERVE BİLGİÇ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN GÜR ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ashtanga yoga, Diabetes mellitus-tip 2, Pranamaya nefesi, Ashtanga yoga, Diabetes mellitus-type 2, Pranayamic breathing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Tip 2 diyabet, beraberinde getirdiği fizyolojik yüklerle birlikte; psikolojik ve bilişsel alanı da etkilemesi nedeniyle, yönetilmesi oldukça güç olan kronik bir hastalıktır. Uzun süre kullanılan farmakolojik yöntemler, maddi ve manevi anlamda bireylerin sağlığını ve yaşamını etkilemektedir. Doğru yönetilmediğinde ise uzun vadede kişilerde günlük yaşamı etkileyen, bilişsel ve psikolojik problemler kişinin aktivite katılmını etkiler ve bireyler bağımlı hale gelebilir. Bu yönüyle bu çalışmanın amacı; T2DM'li kadınlarda yoga uygulamasının, metabolik değişkenler, fiziksel uygunluk ve bilişsel fonksiyonlar üzerine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 35-50 yaş arası, 48 kadın katılımcı alınmış olup; taşınma, hastalığın kronikleşmesi, çalışmayı bırakma gibi sebepler sonucu takibi sağlanamayan toplam 12 katılımcının ayrılması sonucu 36 (kontrol N=17; Yoga N=19) kişi ile tamamlanmıştır. Çalışmada 3 ay boyunca haftada 2 seans 50-55 dk Hatha yoga ve meditasyon uygulaması yapılmış olup; katılımcılar toplam 24 seans uygulama yapmışlardır. Katılımcıların aile hekimliklerinden kan parametreleri (AKŞ, HDL, LDL, HbA1C) ve diyetisyenden Tanıta cihazı ölçüm sonuçlarını alması istenmiştir (BMI, kas-yağ yüzdesi, bel/kalça oranı). Diğer testler: 6DYT, BDÖ ile BDE, MMSE ve Öktem Sözel Bellek Süreçleri Testi uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre; AKŞ, HDL, LDL, HbA1C, BMI, Kas ve Yağ Yüzdesi ve bel/kalça oranı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değişmezken (p>0,05); 6 DYT, (p=0,015) BDE puanı (p=0,021) ile Öktem Sözel Bellek tanıma puanı (p=0,011) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilenmiştir. Çalışmanın sonucu, katılımcı sayısı veya süresinin arttırılması ve seçilen Hatha yoganın türü gibi nedenlerden dolayı, bazı bulgular istatistiksel olarak anlamlı etkilenmezken; depresyon puanı, fiziksel uygunluk düzeyi ve bilişsel puan anlamlı düzeyde etkilenmiştir. Bu yönüyle çalışmamızın gelecek çalışmalara ışık tutmasını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes is a chronic disease that is quite difficult to manage due to the physiological burdens it brings, as well as its impact on psychological and cognitive functions. Long-term pharmacological treatments affect individuals' economic and psychological well-being. When T2DM is not managed properly, cognitive and psychological problems can affect daily life in the long term, affecting individuals' participation in activities and leading to addiction. The aim of the study was to evaluate the effects of yoga, a complementary medicine practice, on metabolic variables, physical fitness, and cognitive function in women with T2DM. The study included 48 female participants aged 35-50. A total of 12 participants were lost to follow-up due to reasons such as moving, chronicity of the disease, or withdrawal from the study. The study was completed with 36 participants (control N=17; intervention N=19). The study included two weekly sessions of 50-55 minutes of Hatha yoga (45 minutes) and meditation (10 minutes). Participants completed a total of 24 sessions for 3 months. Participants were asked to obtain blood parameters (FPG, HDL, LDL, HbA1C) from their family physicians and Tanta device measurement results (BMI, muscle-fat percentage, waist/hip ratio) from their dietician. Other tests included the 6MWT, BDI, Beck Depression, MMSE, and Öktem Verbal Memory Processes Test. According to the study results, FPG, HDL, LDL, HbA1C, BMI, muscle and fat percentage, and waist/hip ratio did not change statistically significantly (p>0.05); The 6MWT (p=0.015), Beck depression score (p=0.021), and Öktem Verbal Memory recognition score (p=0.011) were statistically significantly affected. While some findings were not statistically significantly affected due to factors such as the increase in the number or duration of the study, and the type of Hatha yoga chosen, the following were not statistically significantly affected: Depression scores, physical fitness levels, and cognitive scores were significantly affected. In this respect, we hope our study will shed light on future studies.