Kadın voleybolcularda kinezyo bantlamanın çeviklik, güç ve posturar kontrole etkisi
Effects of kinesio taping on agility, power and postural control in female volleyball players
- Tez No: 543597
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEKİN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çeviklik, güç, kinezyo bant, postural kontrol, voleybol, Agility, strength, Kinesio band, postural control, volleyball
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadın voleybolcularda kinezyo bantlamanın çeviklik, güç ve postural kontrol üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırmaya Türkiye Kadınlar Voleybol 2. Ligi'nde yer alan 17 kadın voleybolcu dahil edilmiştir. Voleybol oyuncularının yaş ortalaması 17,82 ± 5,74 yıl, boy uzunluğu ortalaması 171,53 ± 6,36 cm, vücut ağırlığı ortalaması 63,58 ± 7,18 kg ve spor deneyimi ortalaması 6,24 ± 5,61 yıldır. Voleybol oyuncuları, kinezyo bantlı ve kinezyo bantsız koşullarda en az 2 gün ara ile testlere alınmıştır. Tüm denekler her iki araştırma koşulunda da testlere alınmıştır. Deneklere çeviklik performansı için Pro-Agility testi, patlayıcı gücün ölçülmesi amacıyla dikey sıçrama testi, postural kontrolün belirlenmesi amacıyla Denge Hatalarını Hesaplama Testi uygulanmıştır. Kinezyo bant, dominant ve non dominant bacağın proneuslongus, proneusbrevis kaslarını ve tibiafibüler ligamentlerini destekleyici şekilde uygulanmıştır. Kinezyo bandın deriye adaptasyonu ve bant tarafından üretilen algısal uyarıların adaptasyonu için yaklaşık 20-25 dk. sonra testler uygulanmıştır. Normal dağılan verilerin karşılaştırılmasında Bağımlı Örneklemler için t-testi ve normal dağılım göstermeyen verilerin karşılaştırılmasında Wilcoxon testi uygulanmıştır. İstatistiksel önem düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. İstatistiksel hesaplamalarda SPSS 22,0 paket programı kullanılmıştır. Kadın voleybol oyuncularının kinezyo bantlı ve kinezyo bantsız olarak gerçekleştirilen çeviklik testi birinci 10 yard (t = -0,745; p = 0,467), ikinci 10 yard (t = 1,853; p = 0,082) ve toplam çeviklik (Z = -0,207; p = 0,286) performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Diğer taraftan, kinesyo bantlı ve bantsız dikey sıçrama mesafeleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (t = 0,875; p = 0,395). Kadın voleybol oyuncuların kinezyo bantlı ve kinezyo bantsız denge testi (DHPS) skorları karşılaştırıldığında düz zemin (Z = -0,920; p = 0,358), tek ayak duruş (t = -0,251; p = 0,806), tandem duruş (Z = -0,970; p = 0,332) ve toplam DHPS'de (t = 1,845; p = 0,085) istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p > 0,05). Ancak köpük zeminde kinezyo bantsız DHPS puanının kinezyo bantlıdan anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (Z = -2,555; p = 0,011). Bu araştırmanın bulguları; kadın voleybolcularda ayak bileğine uygulanan Kinezyo bantlamanın çeviklik, dikey sıçrama ve denge performanslarına etki etmeyebileceğini, köpük zeminde ise denge performansını artırabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effects of Kinesio taping on agility, power and postural control in female volleyball players. Seventeen female volleyball players from the Women's Volleyball 2nd Division in Turkey (Mean age 17.82 ± 5.74 years, mean height 171.53 ± 6.36 cm, means weight 63.58 ± 7.18 kg, mean experience 6.24 ± 5.61 years). All volleyball players were tested with and without Kinesio taping at least 2 days apart. Pro-agility test to measure agility and vertical jump test to evaluate anaerobic power were used in the study. Balance Error Scoring System was used to determine balance performance. Kinesio band was applied to support the proneuslongus, proneusbrevis muscles and tibiafibular ligaments of the dominant and non-dominant leg. The tests were carried out approximately 20-25 minutes later after the taping for the adaptation of the Kinesio band to the skin and adaptation of the perceptual stimuli produced by the band. Paired t-test and Wilcoxon test were conducted to compare the conditions according to normality tests. Statistical significant level was set at 0.05. Statistical analyses were performed utilizing SPSS 22.0 for Windows. There was no significant differences in the first 10 yard (t = -0.745; p > 0.467), second 10 yard (t = 1.853; p > 0.082) and total agility (Z = -0.207; p > 0.286) performances of the pro-agility test between the Kinesio taping and no Kinesio taping conditions. No significant different was found between vertical jump performances with and without Kinesio taping (t = 0,875; p > 0,395). Balance performances in flat surface, single leg stance, tandem stance, total BESS scores were not statistically different between the taping conditions (p > 0.05). On the other hand, BESS scores of the foam surface was higher in the Kinesio taping condition than in the no Kinesio taping condition (Z = -2.555; p < 0.05). In conclusion; the results of the study suggest that the Kinesio band applied to ankle join might not change the agility and the vertical jump performances in female volleyball players. Contrary to these, the Kinesio taping could increase balance performance in an unstable surface although it has no effect in stable surface.