İnsan göbek kordonundan kollajenin ekstraksiyonu, karakterizasyonu ve hücreler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Extraction and characterization of collagen from human umbilical cord and study of its effect on cells
- Tez No: 998896
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biology, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Bağ dokusu büyüme faktörü, Biyolojik dokular, Hematopoetik kök hücreler, Pluripotent kök hücreler, İnsan dokusu, Connective tissue growth factor, Biological tissues, Hematopoietic stem cells, Pluripotent stem cells, Human tissues
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, insan göbek kordonundan elde edilen kolajenin ekstraksiyonu, karakterizasyonu ve hücreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. İnsan göbek kordonundan izole edilen Wharton jeli, deterjan (Det-Kol) ve enzimatik (Enz-Kol) yöntemlerle hücresizleştirildikten sonra tuzla çöktürme yöntemiyle kolajen elde edilmiştir. Elde edilen kolajenlerin yapısal özellikleri histolojik, immünofloresan, SEM ve FTIR analizleriyle değerlendirilmiş; ardından mezenkimal kök hücreler (MKH) ve insan karaciğer kanseri hücre hattı HepG2, kolajen matriksine ekilerek üç boyutlu kültür ortamında incelenmiştir. Analiz sonuçları, Enz-Kol grubunda hücre çekirdeği miktarının belirgin şekilde azaldığını ve kolajen yapısının kısmen korunduğunu göstermiştir. SEM ve FTIR bulguları kolajene özgü gözenekli ve lifli yapıyı doğrularken, canlı/ölü boyama ve proliferasyon analizleri tüm gruplarda yüksek hücre canlılığı ve Enz-Kol grubunda daha yüksek proliferasyon ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, enzimatik yöntemle elde edilen kolajenin hücresel etkileşimler açısından daha uygun ve biyomedikal uygulamalar için daha avantajlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the extraction, characterization, and effects on cells of collagen obtained from human umbilical cord blood. Wharton's gel isolated from human umbilical cord blood was decellularized using detergent (Det-Col) and enzymatic (Enz-Col) methods, and collagen was obtained by salt precipitation. The structural properties of the obtained collagens were evaluated by histological, immunofluorescence, SEM, and FTIR analyses; subsequently, mesenchymal stem cells (MSCs) and the human liver cancer cell line HepG2 were seeded onto the collagen matrix and examined in a three-dimensional culture medium. The analysis results showed that the amount of cell nuclei was significantly reduced in the Enz-Col group, and the collagen structure was partially preserved. SEM and FTIR findings confirmed the porous and fibrous structure characteristic of collagen, while live/dead staining and proliferation analyses revealed high cell viability in all groups and higher proliferation in the Enz-Col group. The findings indicate that collagen produced by enzymatic methods is more suitable in terms of cellular interactions and more advantageous for biomedical applications.