Hastane septik ortamında farklı yüzeylerden izole edilen bakterilerin moleküler ve morfolojik yöntemlerle karakterizasyonu
Molecular and morphological characterization of bacteria isolated from various surfaces in a hospital septic environment
  1. Tez No: 998922
  2. Yazar: ESRA ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN ULUÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Biyoloji, Biyokimya, Microbiology, Biology, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyoloji, Mikrobiyolojik analiz, Mikrobiyolojik özellikler, Microbiology, Microbiological analysis, Microbiological properties
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, hastane septik ortamında yer alan farklı yüzeylerden izole edilen bakterilerin morfolojik ve moleküler yöntemlerle karakterizasyonu amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında öncelikle belirlenen yüzeylerden örnekler alınacak, klasik mikrobiyolojik yöntemlerle bakteriler izole edilecektir. İzole edilen bakteriler gram boyama, koloni morfolojisi ve biyokimyasal testler gibi fenotipik yöntemlerle ön tanılamaya tabi tutulacaktır. Ardından, seçilen temsilci izolatların 16S rRNA gen bölgesi dizileme analizleri gerçekleştirilerek moleküler düzeyde tür tayini yapılacaktır. Elde edilecek veriler ile hastane ortamlarındaki mikrobiyal çeşitlilik ortaya konulacak ve potansiyel patojenlerin varlığı değerlendirilecektir. Bu çalışma, özellikle hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesine yönelik çevresel kontaminasyonun belirlenmesi ve kontrol stratejilerinin geliştirilmesi açısından bilimsel katkı sunmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda klasik ve moleküler tanı yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi yoluyla biyomühendislik alanında uygulamalı bir yaklaşım sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to characterise the bacteria isolated from different surfaces in the hospital septic environment by morphological and molecular methods. Within the scope of the study, firstly, samples will be taken from the determined surfaces and bacteria will be isolated by classical microbiological methods. The isolated bacteria will be subjected to preliminary identification by phenotypic methods such as gram staining, colony morphology and biochemical tests. Then, 16S rRNA gene region sequencing analyses of selected representative isolates will be performed and species determination will be made at molecular level. With the data to be obtained, microbial diversity in hospital environments will be revealed and the presence of potential pathogens will be evaluated. This study aims to make a scientific contribution especially in terms of determining environmental contamination and developing control strategies for the prevention of hospital-acquired infections. It also demonstrates an applied approach in the field of bioengineering through the comparative evaluation of classical and molecular diagnostic methods.