Sağlık meslek yüksekokul öğrencilerinin radyasyon kaynaklı riskalgıları ve radyasyondan korunma bilgi düzeyleri arasındaki ilişkisel değerlendirme
Relational assessment between radiation risk perception andradiation protection knowledge levels of health vocational schoolstudents
  1. Tez No: 998921
  2. Yazar: TAYFUN TAYFUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERKAY CAMGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer radyasyon, Teşhis-görüntüleme, Öğrenciler-sağlık meslek okulları, Nuclear radiation, Diagnostic imaging, Students-health occupation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyasyon Güvenliği ve Koruma Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin radyasyon kaynaklı risk algıları ve radyasyondan korunma bilgi düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Modern tıpta yaygın olarak kullanılan radyasyon teşhis ve tedavi süreçlerinde önemli bir rol oynarken aynı zamanda bireyler üzerinde potansiyel sağlık riskleri oluşturabilmektedir. Bu bağlamda sağlık çalışanlarının ve sağlık alanında eğitim gören öğrenciler radyasyondan korunma konusunda yeterli bilgiye sahip olmaları büyük önem taşımaktadır. Ancak, literatürde sağlık bilimleri öğrencilerinin radyasyon farkındalığına ve korunma bilgi seviyelerine dair çelişkili bulgular yer almaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemi çerçevesinde tasarlanmış olup Kafkas Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler yapılandırılmış ölçek formları aracılığıyla toplanmış ve SPSS, Process Macro ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular öğrencilerin radyasyondan korunma bilgi düzeylerinin genel olarak düşük olduğunu ancak radyasyon kaynaklı risk algılarının yüksek seviyede bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca eğitim alınan program değişkenine bağlı olarak öğrencilerin radyasyon bilgisi ve risk algısı seviyeleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Tıbbi görüntüleme bölümü öğrencileri diğer bölümlere kıyasla daha yüksek bilgi düzeyine sahipken radyasyon kaynaklı risk algıları daha düşük seviyede bulunmuştur. Bu araştırma sağlık bilimleri öğrencilerinin radyasyon bilinci ve risk algısına yönelik mevcut durumu ortaya koyarak eğitim programlarının geliştirilmesi ve radyasyon güvenliği farkındalığının artırılması açısından alan yazına önemli bir katkı sunmaktadır. Çalışma bulguları literatürde yer alan benzer araştırmalar ile karşılaştırılarak tartışılmış ve sağlık çalışanlarının radyasyon güvenliği eğitimlerinin sürekliliğinin sağlanmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between radiation-related risk perceptions and radiation protection knowledge levels of Vocational Health School students. Radiation which is widely used in modern medicine, plays a crucial role in diagnostic and therapeutic processes, while at the same time posing potential health risks to individuals. In this context it is of great importance that healthcare professionals and students in health-related fields possess adequate knowledge about radiation protection. However, the literature presents conflicting findings regarding health sciences students' awareness of radiation and their level of knowledge on radiation protection. The research was designed within the framework of a quantitative research method and conducted on students of Kafkas University Vocational School of Health Services. Data were collected through structured scale forms and analyzed using SPSS, Process Macro, and AMOS software. The findings revealed that students' overall level of knowledge about radiation protection was low whereas their perception of radiation-related risks was found to be high. Moreover significant differences were determined between students' radiation knowledge and risk perception levels depending on the program in which they were enrolled. Students in the Medical Imaging program had higher knowledge levels compared to other departments while their radiation-related risk perceptions were at a lower level. This study contributes to the literature by revealing the current status of health sciences students' radiation awareness and risk perceptions, and highlights the importance of improving educational programs and increasing awareness of radiation safety. The findings were discussed in comparison with similar studies in the literature emphasizing the need to ensure continuity of radiation safety training for healthcare professionals.