Otel işletmelerinin sürdürülebilirliğinde KANO modeli ve BCG matrisi ile etkinlik analizi
Efficiency analysis in hotel enterprises' sustainability through the KANO model and the BCG matrix
- Tez No: 998977
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLSEN BİLGİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: BCG, Etkinlik analizi, Finansal sürdürülebilirlik, KANO modeli, Kocaeli, Kocaeli-İzmit, Maliyet-etkinlik analizi, Otel işletmeleri, Örgütsel sürdürülebilirlik, İşlem maliyeti, BCG, Efficiency analysis, Financial sustainability, KANO model, Kocaeli, Kocaeli-İzmit, Cost-effectiveness analysis, Organizational sustainability, Transaction cost
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, otel işletmelerinde yer alan tüm iş birimlerini KANO Modeli'nde sınıflandırarak BCG Matrisi'ndeki konumlarının faklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek, işlem maliyetleri teorisi çerçevesinde değerlendirmektir. Araştırma kapsamında ölçek geliştirilip uygulaması yapılmıştır. Dolayısıyla karma bir araştırma deseni izlenmiştir. Örneklemi Kocaeli'ndeki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi yöneticileri olan ve araştırmanın nitel boyutunu ifade eden ilk aşamada otel işletmesi yöneticileri ile Odak Grup Görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Amaçlı örneklem ile belirlenen 22 yöneticiden elde edilen verilere MAXQDA Nitel Veri Analizi Programı ile İçerik Analizi uygulanarak her bir departmanın iş tanımları ile ilgili temalar belirlenmiştir. Bu aşamada literatür desteği de alınarak KANO ölçeğinde yer verilecek olan maddeler hazırlanmıştır. Uzman görüşleri ışığında KANO ölçeği son halini almıştır. Örneklemi Kocaeli'ndeki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi müşterileri olan ve araştırmanın nicel boyutunu ifade eden ikinci aşamasında ise beş boyutlu KANO ölçeği kullanılmıştır. Pilot çalışma sonrasında Kolayda örneklem ile belirlenen 461 kişiden elde edilen verilere SPSS ve LİSREL programları aracılığıyla Cronbach Alfa Testi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA)'ni içeren temel analizler, ardından da manuel olarak KANO analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda iş birimlerinin BCG Matrisi'ndeki konumlarının farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. İş birimlerinin hizmet özelliklerinin çoğunluğunun KANO Modeli'nde“temel”ihtiyaçlar grubuna girerek BCG Matrisi'nde“Sağmal İnekler-Nakit Kaynakları”sınıfında yer aldığı belirlenmiştir. KANO Modeli'nde“zorunlu”ihtiyaçlar grubunda hiçbir ihtiyaç yer almadığından“Soru İşaretliler-Problemli Çocuklar”sınıfında ise hiçbir iş biriminin hizmet özelliğinin yer almadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda BCG Matrisi'ndeki konumlarına göre iş birimlerinin etkinlik ve verimliliklerinin artırılması amacıyla otel işletmesi yöneticilerine rehber olabilecek öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to classify all business units within hotel operations using the KANO Model and determine whether their positions in the BCG Matrix differ, evaluating this within the framework of transaction cost theory. For this purpose, a mixedmethods research design was employed. As part of the research, a scale was developed and implemented.. In the first stage, representing the qualitative dimension of the research, Focus Group Interviews were conducted with managers of 4 and 5 star hotels in Kocaeli. Data obtained from 20 purposive-sample managers were subjected to Content Analysis using the MAXQDA Qualitative Data Analysis Program to identify themes related to the job descriptions of each department. In this stage, items to be included in the KANO scale were prepared, also drawing on literature support. The KANO scale was finalized based on expert opinions. In the second stage, representing the quantitative dimension of the research, a five-dimensional KANO scale was used with a sample of customers of 4 and 5- star hotels in Kocaeli. Following a pilot study, data obtained from 461 individuals selected using convenience sampling were subjected to basic analyses including Cronbach's Alpha Test and Confirmatory Factor Analysis (CFA) using SPSS and LISREL programs, followed by manual KANO analyses. The research concluded that the positions of business units in the BCG Matrix differ. It was determined that the majority of service characteristics of business units fall into the“one dimensional”needs group in the KANO Model, corresponding to the“Cash Cow”class in the BCG Matrix. Since no needs are included in the“must be”needs group in the KANO Model, no service characteristics of any business unit are found in the“Question Marks-Problematic Children”class. Based on the research findings, recommendations were developed to guide hotel managers in increasing the effectiveness and efficiency of business units according to their positions in the BCG Matrix.