What Evidence Exists Regarding the Impacts of Holistic Planned Grazing (HPG) OnCarbon Sequestration and Soil Carbon: Systematic Map
BÜTÜNCÜL PLANLI OTLATMANIN (HPG) KARBON TUTULUMU ve TOPRAK KARBONU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE İLİŞKİN MEVCUT KANITLAR: SİSTEMATİK HARİTA
  1. Tez No: 998988
  2. Yazar: ECEM ASMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NICOLA RANDALL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bütüncül Planlı Otlatma, Toprak Karbonu, Karbon Tutulumu, Bütüncül Yönetim, Holistic Planned Grazing, Soil Carbon, Carbon Sequestration, Holistic Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Harper Adams Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Bilim Dalı
Özet
BÜTÜNCÜL PLANLI OTLATMANIN (HPG) KARBON TUTULUMU ve TOPRAK KARBONU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE İLİŞKİN MEVCUT KANITLAR: SİSTEMATİK HARITA Özet Arka Plan: Bütüncül Planlı Otlatma (HPG) (uyarlanabilir çoklu parsel otlatması, hücre otlatması veya zaman kontrollü otlatma olarak da adlandırılır), karbon tutulumu yoluyla iklim değişikliğini azaltmayı, hatta tersine çevirmeyi vaat eden otlatma yöntemlerinden biridir. Son yıllarda, otlatma yönetimine yön veren bütüncül ilkelerin benimsenmesi ve bunların karbon tutulumu üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Yöntemler: HPG' nin karbon tutulumu ve toprak karbonu üzerindeki etkilerine ilişkin mevcut kanıtları araştırmak amacıyla sistematik harita yürütülmüştür. Hakem denetimli birincil araştırmalar ve gri literatür haritaya dahil edilmiş, aramalar çevrim içi akademik veri tabanları ve kuruluşların internet siteleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Toplam 276 kayıttan sadece 6 makale sistematik haritaya dahil edilmiştir. Çalışmalarda değerlendirilen sonuçlar arasında toprak organik karbonu, toplam karbon, toprak inorganik karbonu, aktif karbon ve toprak organik maddesi yer almaktadır. Çalışmaların çoğunda örnekleme 25 cm'den daha derin toprak katmanlarında yapılmıştır. Deney süresine ilişkin bilgi veren çalışmaların çoğunda deney süresi on yıldan daha kısa sürmüştür. Deney tasarımı bilgisi veren tüm çalışmalar, birden fazla saha arasında karşılaştırmalı analiz ve rastgele blok tasarımı gibi yüksek geçerliliğe sahiptir. Mekânsal tekrarlama bilgisi sağlama oranı yüksek olmasına rağmen, çalışmaların çoğu zamansal tekrarlama bilgisi vermemiştir. Sistematik haritaya dahil edilen çalışmaların çoğunda, HPG ile diğer otlatma rejimleri arasında toprak karbon seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak, çalışmaların çoğu HP'nin otlatmanın dışlanmasından (alanı otlatmaya kapatma) daha üstün olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Holistic Planned Grazing (HPG) (also called adaptive multi paddock grazing, cell grazing or time-controlled grazing) is one of the grazing methods promising to mitigate, or even reverse climate change by carbon sequestration. Over recent years, adaption of holistic principles guiding grazing management and their effects on carbon sequestration have been discussed. Methods: Systematic map was carried out to explore what evidence exists regarding the effects of HPG on carbon sequestration and soil carbon. Peer-reviewed primary research and grey literature were included in the map, and searches were conducted on online academic databases and websites of organisations. Findings: Only 6 articles from a total of 276 records were included in the systematic map. The outcome assessed in the studies were soil organic carbon, total carbon, soil inorganic carbon, labile carbon and soil organic matter. Majority of the studies sampled deeper than 25 cm in soil depth. Majority of the studies that provided the duration of the experiment information lasted less than ten years. All of the studies that provided experimental design information were of high validity, such as multiple cross-site comparisons and randomised block design. Although the rate of providing spatial replication information is high, most studies have failed to provide temporal replication information. In most of the studies included in the systematic map, no significant differences in soil carbon levels were measured between HPG and other grazing regimes. However, the majority of the studies showed HPG as superior to grazing exclusion.