Bireylerin aile huzuru ile kendini açma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between individuals' family harmony and levels of self-disclosure
- Tez No: 998987
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile huzuru, kendini açma, derin yaralanmalar, genel hoşnutluk, dürüstlük, kontrol, family harmony, family peace, deep wounds, self-disclosure, honesty, general satisfaction, control
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, bireylerin aile huzuru düzeyleri ile kendini açma eğilimleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 18 yaş ve üzeri 427 yetişkin birey oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Aile Huzuru Ölçeği (AHÖ) ve Kendini Açma Ölçeği (KAÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 26.0 paket programından yararlanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, sosyoekonomik düzey ve çalışma durumu gibi bazı sosyodemografik değişkenlere göre aile huzuru puanlarının anlamlı biçimde farklılaştığını göstermektedir. Kadınların aile huzuru ve derin yıpranma puanlarının erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu; eğitim düzeyi yükseldikçe, aile huzuru ve dürüstlük alt faktörüne ilişkin puanların daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, sosyoekonomik düzeyini orta olarak tanımlayan bireylerin genel hoşnutluk puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizi sonuçları, aile huzuru ile kendini açmanın dürüstlük alt faktörü arasında pozitif; miktar alt faktörü arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunduğunu ortaya koymuştur. Doğrusal regresyon analizi bulguları, kendini açma alt faktörlerinin birlikte ele alındığında aile huzuru ile anlamlı bir ilişki örüntüsü sunduğunu göstermektedir (R² = .473, F(5,421) = 75.535, p < .001). Genel olarak sonuçlar, kendini açma süreçlerinin niteliğinin aile huzuruna ilişkin algıların anlaşılmasında önemli bir çerçeve sunduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationships between individuals' levels of family tranquility and their tendencies toward self-disclosure. The research was conducted within a quantitative framework using a correlational survey design. The study sample consisted of 427 adults aged 18 years and older. Data were collected using the Family Tranquility Scale (FTS) and the Self-Disclosure Scale (SDS). Statistical analyses were performed using the SPSS 26.0 software package and included descriptive statistics, independent samples t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and linear regression analyses. The findings indicated that family tranquility scores differed significantly across several sociodemographic variables, including gender, marital status, educational level, socioeconomic status, and employment status. Women reported higher levels of family tranquility and deep strain compared to men. In addition, higher educational levels were associated with higher family tranquility scores and higher scores on the honesty subdimension of self-disclosure. Participants who identified themselves as belonging to a middle socioeconomic level reported higher general satisfaction scores. Correlation analyses revealed a positive association between family tranquility and the honesty subdimension of self-disclosure, whereas a negative association was observed with the amount subdimension. The results of the linear regression analysis demonstrated that the subdimensions of self-disclosure, when considered together, exhibited a significant relational pattern with family tranquility (R² = .473, F(5,421) = 75.535, p < .001). Overall, the findings suggest that the qualitative aspects of self-disclosure processes provide an important framework for understanding individuals' perceptions of family tranquility.