Kurumsallaşma ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: OECD ülkeleri örneği
The relationship between institutionalization and economic growth: The example of OECD
- Tez No: 999006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKET KIRCI ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Ekonomik Büyüme, Fraser Institute Dünya Ekonomik Özgürlükler Endeksi, Institutionalization, Economic Growth, Fraser Institute World Index of Economic Freedom
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Kıt kaynakların toplumsal ihtiyaçları en iyi şekilde nasıl karşılayacağına odaklanan iktisat biliminde ekonomik büyüme için çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Bu çalışmada, sürdürülebilir ekonomik büyüme için siyasi ve ekonomik kurumların nasıl oluşturulması gerektiği ve önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, kurumun tanımı yapılarak, kurumların ekonomik yaklaşımlar içindeki yeri ve önemi incelenmiştir. Kurumsallaşmanın tanımı yapılarak yararlarına yer verilmiştir. Kurumsallaşmayı ölçen endeksler tanıtılarak, Fraser Institute Dünya Ekonomik Özgürlükler endeksi hakkında detaylı bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, ekonomik büyümenin tanımı yapılmış, ölçüm metotlarından ve kaynaklarından bahsedilerek ekonomik büyüme modelleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise; kurumsallaşma ve ekonomik büyüme ilişkisi ekonometrik analizler aracılığıyla incelenmiş ve söz konusu ilişkiyi açıklayan teorik yaklaşımlara yer verilmiştir. Ekonometrik analiz sonuçlarına göre, kurumsal yapı ve ekonomik büyüme arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, alt endekslerden hukuk sistemi ve mülkiyet haklarından ekonomik büyümeye yönelik tek yönlü nedensellik ilişkisine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Various theories for economic growth have been put forward in economics, which focuses on how scarce resources can best meet social needs. In this study, how political and economic institutions should be established for sustainable economic growth and their importance are emphasized. In the first part of the study, the definition of the institution was made and the place and importance of institutions in economic approaches were examined. Institutionalization is defined and its benefits are included. Indices measuring institutionalization were introduced and detailed information about the Fraser Institute World Economic Freedom index was given. In the second part, the definition of economic growth is made, measurement methods and sources are mentioned, and detailed information about economic growth models is given. In the third part; The relationship between institutionalization and economic growth has been examined through econometric analyses and theoretical approaches explaining this relationship have been included. According to the results of econometric analysis, a bidirectional causality relationship was determined between institutional structure and economic growth. The findings emphasize the one-way causality relationship from the sub-indices to the legal system and property rights to economic growth.