Rekabet Kurulunun rekabet ihlalini denetim usulü
The procedure for the Competition Board's examination of competition breaches
  1. Tez No: 999058
  2. Yazar: MUHAMMED İSMAİL ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MELİH ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, rekabet ihlali, idare hukuku, denetim usulü, soruşturma, önaraştırma, ilk inceleme, bilgi isteme, yerinde inceleme, taahhüt, uzlaşma, Competition, competition infringement, administrative law, inspection procedure, investigation, preliminary inquiry, initial examination, request for information, on-site inspection, commitment, settlement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Rekabet Kurumu'nun karar organı olan Rekabet Kurulu, rekabet kurallarının ihlali şüphesi doğuran durumlarda denetim usulünü işletmekte ve gerektiğinde yaptırımlar uygulamaktadır. Bu çalışmada, Kurul'un ihlal tespitinde izlediği geleneksel ve güncel yöntemler incelenmiş, özellikle denetim araçlarının ve kararların hukuka uygunluğu sorgulanmıştır. Çalışma, kartelleşmenin önlenmesi yoluyla ekonomik kamu düzeninin korunması ile temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması arasındaki dengeyi ortaya koymuştur. Özellikle yerinde incelemelerde bu denge kamu düzeninin korunmasına öncelik verilerek sağlanmıştır. Bununla birlikte, yargı organlarının yerinde incelemelere yönelik hukuki değerlendirmeyi yaparken temel haklara müdahale ölçütlerini daha etkin işletmesi gerekmektedir. Nitel yöntemle gerçekleştirilen incelemede, Kurul kararlarının yargı organları karşısında genel olarak başarılı bir sınav verdiği görülmüştür. Ancak özellikle ihlalin net olarak ortaya konamaması ve yetersiz inceleme yapılması sebeplerinin sıklıkla iptal kararlarının gerekçesini oluşturduğu gözlemlenmiştir. Bu sorunun temelinde rekabet ihlalinin tespitindeki ölçüt karmaşasının yattığı sonucuna ulaşılmış ve her bir aşama bakımından yeknesak standartlar yargı kararları ışığında önerilmiştir. Bunun yanında, uzlaşma kararlarına karşı dava açılmasını engelleyen hükmün Anayasa'ya uygun olmadığı yönünde kanaatimiz açıklanmıştır. Kurul kararlarına karşı başvuru yapabilecek taraflar bakımından ise özellikle teşebbüs birliklerinde her bir katılımcının aynı yönde iradesinin aranması hususu hak arama hürriyeti bağlamında eleştirilmiştir. Tüketicilerin ise ihlal iddiası ağırlaştıkça yargı organlarınca ehliyetli bulunmaya yaklaştığı ve bu hususta olay bazlı değerlendirme yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Son olarak, özellikle 2024 yılından bu yana verilen mahkeme kararlarının yayımlanmaması, şeffaflık ve öngörülebilirlik bakımından önemli bir sorun olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Competition Board, the decision-making organ of the Competition Authority, administers investigative procedures in instances suggesting a potential breach of competition rules and imposes sanctions where warranted. This study scrutinizes both the traditional and contemporary methodologies employed by the Board in ascertaining infringements, specifically questioning the legality of investigative instruments and the resulting decisions. The research elucidates the equilibrium between safeguarding economic public order through the prevention of cartelization and the guarantee of fundamental rights and freedoms. Notably, within the scope of on-site inspections, this balance has been struck by affording precedence to the preservation of public order. Nevertheless, judicial bodies must more rigorously apply the criteria governing interference with fundamental rights when conducting legal assessments of such on-site inspections. Through a qualitative analysis, it is observed that the Board's decisions have generally withstood judicial scrutiny. However, it is noted that the failure to substantiate infringements with sufficient clarity and the conduct of inadequate investigations frequently constitute the primary grounds for annulment. The study concludes that at the heart of this issue lies a conceptual ambiguity regarding the criteria for detecting competition infringements; accordingly, uniform standards for each procedural stage are proposed considering judicial precedents. Furthermore, it is contended that the statutory provision precluding legal challenges against settlement decisions is incompatible with the Constitution. Regarding the parties entitled to appeal the Board's decisions, the requirement of seeking unanimous intent from each participant within associations of undertakings is criticized within the context of the right to legal remedies. Furthermore, it is emphasized that as the gravity of an infringement allegation increases, judicial bodies lean toward granting legal standing to consumers, necessitating a case-by-case appraisal of this matter. Finally, the non-publication of judicial rulings rendered since 2024 is identified as a significant impediment to transparency and legal predictability.