Multıple skleroz hastalarının (relapsing/ remitting) atak ve remisyon dönemlerinde T helper hücre yüzeyindeki integrinlerin araştırılması
Investigation of integrins expressed on T helper cell surfaces during relapsing and remitting phases in patients with (relapsing/remitting) multiple sclerosis
  1. Tez No: 999078
  2. Yazar: MUAMMER ÜZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY KÖKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akım sitometrisi, Kan beyin bariyeri, Multipl skleroz, T helper hücreleri, İntegrinler, Flow cytometry, Blood brain barrier, Multiple sclerosis, T helper cells, Integrins
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Multiple Skleroz, merkezi sinir sisteminin kronik enflamatuvar demiyelinizan bir hastalığıdır. Hastalığın etyolojisi günümüzde hala netlik kazanmamıştır. Aşırı aktive T yardımcı lenfositlerin periferik kandan kan beyin bariyerini geçip merkezi sinir sisteminde enflamatuvar sitokinler salgılamasının hastalığın nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, Multiple Skleroz (RR-MS) hastalarının atak döneminde T yardımcı lenfositlerin alt gruplarındaki değişiklikleri ortaya koyarak, bu dönemin periferik kan analizi ile ortaya konulup konulamayacağını araştırmak için planlanmıştır. Bunun için atak ve remisyon dönemindeki RR-MS hastalarının periferik kanında Treg, Th1, Th2, Th17, Th17.1 oranları ve bu hücrelerin kan beyin bariyerini aşıp enflamasyonun oluşmasında rolü olduğu düşünülen hücre yüzey integrinlerinden αLβ2, αMβ2, α4 ve β3 eksprese eden T yardımcı lenfositlerinin oranları belirlendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif bir çalışma olarak tasarlanmış olup Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilimdalı'na başvuran atak döneminde 20 ve remisyon döneminde 20 RR-MS hastası çalışmaya katıldı. Ayrıca herhangi bir akut veya kronik bilinen bir hastalığı olmayan 20 sağlıklı birey de dahil edildi. Gönüllü olan her kişinin periferik venöz kanı alınıp T yardımcı lenfosit oranları ve integrin ekspresyon düzeyleri akım sitometri metodu ile belirlenerek kontrol, atak ve remisyon hasta gruplarında istatistiksel karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Üç grupta Ortalama ± SS değerlerine sırasıyla bakıldığında total lenfosit düzeyi atak grubunda (%25,73 ± 7,35) kontrol grubuna (%33,05 ± 8,74) göre daha düşük bulundu (p=0.007). Th hücre düzeyi remisyon grubunda (%49,30 ±9,09) kontrol grubuna (%42,85 ± 6,22) daha yüksek saptandı (p=0.038). Th17.1 hücre düzeyi atak grubunda (%17,47 ± 3,06) kontrol grubuna göre (%14,16 ± 3,24) daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0.042). Ayrıca Th2/Th17 oranına bakıldığında atak grubunda (2,16 ± 0,53) kontrol grubuna (3,41 ± 1,02) daha düşük olduğu belirlendi. Th17.1 hücrelerinde αMβ2 ekspresyon düzeyi hem atak (%1,36 ± 0,80) hem de remisyon grubunda (%1,47 ± 1,15) kontrol grubuna (%2,55 ± 1,50) göre daha düşük düzeydeydi (p<0.05). Th1 hücrelerinde α4 ekspresyon düzeyi atak grubunda (%77,56 ± 8,68) kontrol grubuna (%83,48 ± 4,78) göre daha düşük düzeydeydi (p=0.027). Sonuç: Multiple Skleroz patogenezinde son yıllarda önemli rol oynadığı düşünülen Th17.1 hücresinin bu çalışmada periferik kanda atak grubunda yüksek düzeyde saptanması ve yine Th2/Th17.1 oranının atak grubunda düşük olması bu hücrenin atak döneminin bir pratik belirleyicisi olduğunu düşündürmektedir. Periferik kanda T yardımcı lenfositlerinin integrin ekspresyon düzeylerinin atak dönemini belirlemeye uygun olmadığı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Multiple sclerosis is a chronic inflammatory demyelinating disease of the central nervous system. The etiology of the disease still remains unclear. It is thought that one of the underlying mechanisms involves excessively activated T helper lymphocytes migrating from the peripheral blood across the blood–brain barrier and secreting inflammatory cytokines within the central nervous system. This study was designed to investigate whether the changes occurring in T helper lymphocyte subsets during the attack phase of patients with relapsing–remitting multiple sclerosis (RR-MS) can be identified through peripheral blood analysis. For this purpose, the proportions of Treg, Th1, Th2, Th17, and Th17.1 cells, as well as the proportions of T helper lymphocytes expressing the cell-surface integrins αLβ2, αMβ2, α4, and β3 which are considered to play a role in crossing the blood–brain barrier and initiating inflammation were determined in the peripheral blood of RR-MS patients during attack and remission phases. Materials and Methods: Our study was designed as a prospective investigation, and it included 20 patients with relapsing–remitting multiple sclerosis (RR-MS) in the attack phase and 20 patients in the remission phase who presented to the Department of Neurology at Afyonkarahisar University of Health Sciences, Faculty of Medicine Hospital. In addition, 20 healthy individuals without any known acute or chronic disease were enrolled as controls. Peripheral venous blood samples were obtained from all participants, and T helper lymphocyte proportions and integrin expression levels were determined using flow cytometry. Statistical comparisons were then performed among the control, attack, and remission groups. Result: When the mean ± SD values were examined across the three groups, the total lymphocyte level was lower in the attack group (25.73% ± 7.35) compared with the control group (33.05% ± 8.74) (p = 0.007). The Th cell level was higher in the remission group (49.30% ± 9.09) than in the control group (42.85% ± 6.22) (p = 0.038). The Th17.1 cell level was found to be higher in the attack group (17.47% ± 3.06) compared with the control group (14.16% ± 3.24) (p = 0.042). In addition, the Th2/Th17 ratio was lower in the attack group (2.16 ± 0.53) than in the control group (3.41 ± 1.02). The αMβ2 expression level on Th17.1 cells was lower in both the attack group (1.36% ± 0.80) and the remission group (1.47% ± 1.15) compared with the control group (2.55% ± 1.50) (p <0.05). The α4 expression level on Th1 cells was also lower in the attack group (77.56% ± 8.68) than in the control group (83.48% ± 4.78) (p = 0.027). Conclusion: The detection of elevated Th17.1 cell levels in the peripheral blood of the attack group in this study along with the observation that the Th2/Th17.1 ratio was lower in the attack group suggests that the Th17.1 subset may serve as a practical indicator of the attack phase in multiple sclerosis, a cell population increasingly recognized for its important role in MS pathogenesis. We concluded that integrin expression levels on peripheral T helper lymphocytes are not suitable markers for distinguishing the attack phase.