Farklı saklama koşullarındaki metal aksamlı cinayet aletlerindeki kan lekelerinden DNA izolasyonu
DNA isolation from blood stains on metal murder tools under different storage conditions
- Tez No: 999094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KÖKDENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Genetik, Forensic Medicine, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Adli analiz, Adli uygulamalar, DNA analizi, DNA izolasyonu, Forensic analysis, Forensic applications, DNA analysis, DNA extraction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
Özet
Adli bilimler alanında suç mahallinde karşılaşılan her türlü delil adaletin tecellisi açısından büyük önem arz etmektedir. Olay yerlerinde sıklıkla karşılaşılan biyolojik deliller arasında kan sıvısı bulunmaktadır. Özellikle şiddet içeren ve kesici-delici alet ile işlenen suçlarda kan sıvısı zeminlerde, nesneler üzerinde ve suç aletleri üzerinde bulunabilmektedir. Fail, mağdur ve olay yeri üçgeninde suçun aydınlatılması için kan lekelerinden DNA analizinin yapılması kimliklendirme çalışmaları için önemlidir. Suç mahallinde en sık karşılaşılan kan sıvısı potansiyel olarak suçla ilişkilendirileceği için failler kan lekesi bulunan nesne ve suç aletlerini ortadan kaldırmaya yönelik faaliyet göstermektedir. Bu nedenle işlenen suç sonrası delil karartmaya yönelik davranışlar sonucu olumsuz koşullara maruz kalan kan lekelerinden DNA eldesi mümkün olmayabilmektedir. Bu bağlamda bu tez çalışmasının amacı; farklı saklama koşullarında toprağa gömülü metal aksamlı bıçakların farklı sürelerde bekletilmesiyle DNA miktarının belirlenmesidir. Literatürdeki çalışmalara paralel şekilde farklı sürelerde bekleyen metal bıçaklardaki kandan DNA elde edilebilmiştir. Bu tez çalışmasında olası olay yeri senaryoları oluşturulmuş olup kan lekelemesi yapılan bıçakların toprak ile maruziyetini sağlamak için dört farklı koşul grubu sağlanmıştır. Koşullar arasında; kan lekeli bıçakları açık olarak toprak üzerine bırakma, poşete koyarak gömme, beze sararak gömme ve direkt olarak toprağa gömme yer almaktadır. Zaman dilimi olarak 24 saat ve 72 saat olacak şekilde iki süre belirlenmiştir. Belirlenen süreler sonunda bıçaklar bekletildiği koşullardan çıkartılarak DNA izolasyonu yapılmıştır ve bunu takiben DNA miktarı belirlenmiştir. Elde ettiğimiz bulgulara göre tüm saklama koşulları ve süreler için DNA profillemesi için yeterli miktarda DNA elde edilmiştir. Ölçülen en düşük DNA miktarı her iki süre için de açık olarak toprak üzerine bırakılan gruba aittir. Bu koşulda bekleyen bıçakların çevresel koşullara daha fazla maruz kalması bu durumu açıklar niteliktedir. Ölçülen en yüksek DNA miktarı ise poşet ile gömülen bıçak grubuna ait olarak bulunmuştur. Bu çalışma kan lekeli metal aksamlı suç aleti üzerine yapılan ilk tez olarak özgün nitelik taşımaktadır. Suç ve suçlunun tespitinde fail ve mağdurun kimliklendirilmesi için önem arz etmektedir. Ayrıca olumsuz koşullarda dahi DNA elde edilmesinin delil karartma teşebbüsünde ve suç işlenmesi önünde caydırıcı etki yaratması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the field of forensic sciences, all kinds of evidence encountered at the crime scene are of great importance for the administration of justice. Blood fluid is among the biological evidence frequently encountered at crime scenes. Especially in crimes involving violence and committed with cutting-piercing tools, blood fluid can be found on the ground, on objects and on the crime tools. DNA analysis from blood stains is important for identification studies in order to solve the crime in the triangle of perpetrator, victim and crime scene. Since the blood fluid most frequently encountered at the crime scene will potentially be associated with the crime, perpetrators take action to eliminate objects and crime tools with blood stains. For this reason, it may not be possible to obtain DNA from blood stains exposed to adverse conditions as a result of behaviors aimed at obscuring evidence after the crime. In this context, the aim of this thesis study is to determine the amount of DNA by keeping metal-equipped knives buried in the ground under different storage conditions for different periods of time. DNA could be obtained from the blood in metal knives that were kept for different periods of time, parallel to the studies in the literature. In this thesis, possible crime scene scenarios were created and four different condition groups were provided to ensure the exposure of blood-stained knives to soil. The conditions include; leaving blood-stained knives openly on the soil, burying them in a bag, burying them wrapped in a cloth and burying them directly in the soil. Two time periods were determined as 24 hours and 72 hours. At the end of the determined periods, the knives were removed from the conditions they were kept in and DNA isolation was performed, and then the amount of DNA was determined. According to the findings we obtained, sufficient amounts of DNA were obtained for DNA profiling for all storage conditions and periods. The lowest DNA amount measured belongs to the group left openly on the soil for both periods. The fact that the knives kept in this condition are more exposed to environmental conditions explains this situation. The highest DNA amount measured was found to belong to the group buried in a bag. This study is original as the first thesis on blood-stained metal crime tools. It is important for the identification of the perpetrator and the victim in the detection of crime and criminals. In addition, it is expected that obtaining DNA, even under adverse conditions, will have a deterrent effect on attempts to conceal evidence and commit crimes.