Tip 2 Diyabetli hastalarda sağlık okuryazarlığı, hastalığı kabuldüzeyleri ve güçlendirme arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between health literacy, disease acceptance levels and empowerment in patients with type 2 diabetes
  1. Tez No: 999095
  2. Yazar: MERVE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BÜYÜKKAYA BESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: diyabet, güçlendirme, kabul, sağlık okuryazarlığı Tezin, Hasta güçlendirme, Sağlık okuryazarlığı, diabetes, empowerment, acceptance, health literacy Number of Pages in the Thesis: 89, Patient empowerment, Health literacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Tip 2 Diyabetli hastalarda sağlık okuryazarlığı, hastalığı kabul düzeyleri ve güçlendirme arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla İzmir Şehir Hastanesi, Diyabet Eğitim Birimi'nde 239 hasta ile yapılmıştır. Veriler toplanırken ''Birey Tanılama Formu'', ''Hastalığı Kabul Ölçeği'', ''TSOY-32 Ölçeği''ve ''Diyabet Güçlendirme Ölçeği'' kullanılmıştır. TSOY-32 toplam puan ortalaması 28,38 ± 9,28 olarak bulunmuştur. Tedavi ve hizmet alt boyutundan aldıkları puanların ortalaması 29,49 ± 10,07, Hastalıklardan korunma ve sağlığın geliştirilmesi alt boyutundan aldıkları puanların ortalaması 27,28 ± 9,25 bulunmuştur. Tip 2 Diyabetli hastaların TSOY-32 düzeyleri incelendiğinde %36,8'inin (n=88) yetersiz, %34,7'sinin (n = 83) sorunlu/sınırlı, %18,5'inin (n = 44) yeterli ve %10'unun (n = 24) mükemmel sağlık okuryazarlığı düzeyinde olduğu saptanmıştır. Tip 2 Diyabetli hastaların Hastalığı Kabul Ölçeğinden aldıkları puan ortalaması 30,61±8,40 bulunmuştur. Diyabet Güçlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması 3,42 ± 0,58, Psiko-sosyal yönlerin yönetimi alt boyutundan aldıkları puan ortalaması 3,34 ± 0,71, Memnuniyetsizlik düzeyi ve değişime hazır olma alt boyutundan aldıkları puan ortalaması 3,41 ± 0,48, Diyabet hedeflerinin belirlenmesi ve elde edilmesi alt boyutundan aldıkları puan ortalaması 3,50 ± 0,70 olarak saptanmıştır. Erkeklerin, çalışanların, yükseköğretim mezunu olanların sağlık okuryazarlığı, hastalığı kabul ve güçlendirme düzeyleri daha yüksek saptanmıştır. Yaş ve sağlık kuruluşuna gitme sıklığı ile sağlık okuryazarlığı, hastalığı kabul ve güçlendirme arasında negatif bir ilişki saptanmıştır. Güçlendirme ile sağlık okuryazarlığı ve hastalığı kabul arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda; hastaların sağlık okuryazarlık, hastalığı kabul ve güçlendirme düzeyleri değerlendirilmeli ve desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 239 patients at the Diabetes Education Unit of Izmir City Hospital to determine the relationship between health literacy, disease acceptance levels, and empowerment in patients with Type 2 Diabetes. Data were collected using the“Personal Identification Form,”“Disease Acceptance Scale,”“TSOY-32 Scale,”and“Diabetes Empowerment Scale.”The mean total score on the TSOY-32 was found to be 28.38 ± 9.28. The mean scores for the treatment and service sub-dimension were 29.49 ± 10.07, and the mean scores for the disease prevention and health promotion sub-dimension were 27.28 ± 9.25. When the TSOY-32 levels of patients with Type 2 Diabetes were examined, it was determined that 36.8% (n=88) had inadequate, 34.7% (n=83) had problematic/limited, 18.5% (n=44) had adequate, and 10% (n=24) had excellent health literacy levels. The mean score obtained by patients with Type 2 Diabetes from the Disease Acceptance Scale was found to be 30.61±8.40. The mean total score on the Diabetes Empowerment Scale was 3.42±0.58, the mean score obtained from the sub-dimension of managing psychosocial aspects was 3.34±0.71, the mean score obtained from the sub-dimension of dissatisfaction level and readiness for change was 3.41±0.48, and the mean score obtained from the sub-dimension of setting and achieving diabetes goals was 3.50±0.70. Men, employed individuals, and those with higher education degrees were found to have higher levels of health literacy, illness acceptance, and empowerment. A negative correlation was found between age and frequency of visits to healthcare facilities and health literacy, illness acceptance, and empowerment. A positive correlation was found between empowerment and health literacy and illness acceptance. In light of these results, patients' health literacy, illness acceptance, and empowerment levels should be assessed and supported.