Melanom dışı deri kanserleri ile serum flor düzeyi arasındaki muhtemel ilişki
Possible relationship between non-melanoma skin cancers and serum fluoride level
- Tez No: 999124
- Danışmanlar: PROF. DR. CANSER YILMAZ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Deri neoplazmları, Flüor, Skin neoplasms, Fluorine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
SAHİN, E. Melanom Dışı Deri Kanserleri ile Serum Flor Düzeyi Arasındaki Muhtemel İlişki, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Tezi, Van, 2026. Melanom dışı deri kanserleri derinin en sık görülen malign tümörüdür ve genellikle güneş hasarı zemininde meydana çıkar. Görülme olasılığı coğrafi konum, cilt tipi ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişir. Flor ise her ne kadar özellikle diş sağlığı için belirli düzeyde alınması gerekse de aşırı miktarları sağlık üzerinde zararlı etkilere neden olur. Flor, içme suları ve çeşitli çevresel kaynaklar yoluyla yaygın olarak maruz kalınan bir element olup, hücresel proliferasyon ve oksidatif stres üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle karsinogenez ile ilişkisi tartışmalıdır. Bu çalışmada, melanom dışı deri kanserleri ile serum flor düzeyi arasındaki muhtemel ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Prospektif olarak Mart 2025 – Kasım 2025 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapılmıştır. Çalışmamızda 39 flor maruziyeti yüksek bölgede yaşayan melanom dışı deri kanseri hastası, 41 flor maruziyeti düşük bölgede yaşayan melanom dışı deri kanseri hastası ile 38 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplamda 118 olgunun serumlarında florür düzeyleri incelendi. Flor maruziyeti yüksek bölgede yaşayan hastalardaki incelemede serum florür düzeyi en az olan hastada 2,54 mg/dL ve en yüksek 2,85 mg/dL olarak bulunmuştur. Flor maruziyeti düşük bölgede yaşayan hastalardaki incelemede serum florür düzeyi en az olan hastada 2,01 mg/dL ve en yüksek 2,12 mg/dL olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda ise serum florür düzeyi en az olan hastada 1,01 mg/dL ve en yüksek 1,13 mg/dL olarak bulunmuştur. Maruziyetin yüksek olduğu bölgedeki hastalarda ortalama florür düzeyi 2,6921±0,09927 mg/dL, maruziyetin düşük olduğu bölgedeki hastalarda ortalama florür düzeyi 2,0605±0,03346 mg/dL ve kontrol grubunda ortalama florür düzeyi 1,0674±0,03957 mg/dL olarak bulunmuştur (p=0,001). Çalışmamızın sonuçlarına göre florür düzeyi hasta gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunurken, hasta gruplarının kendi içinde de Tendürek bölgesindeki hastalarda florür maruziyeti düşük olan bölgedeki hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Flor maruziyetinden korunmak melanom dışı deri kanseri hastalığında gerileme ve ortaya çıkışında azalma sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
SAHİN, E. Possible Relationship Between Non-Melanoma Skin Cancers and Serum Fluoride Level, Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center, Thesis in the Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, Van, 2026. Non-melanoma skin cancers are the most common malignant tumors of the skin and usually occur on the background of sun damage. The likelihood of occurrence varies depending on geographical location, skin type, and environmental factors. Although fluoride is necessary in certain levels, especially for dental health, excessive amounts cause harmful effects on health. Fluoride is an element that is widely encountered through drinking water and various environmental sources, and its relationship with carcinogenesis is debatable due to its potential effects on cellular proliferation and oxidative stress. This study aimed to investigate the possible relationship between non-melanoma skin cancers and serum fluoride levels. This prospective study was conducted between March 2025 and November 2025 at the Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, Dursun Odabaş Medical Center, Van Yüzüncü Yıl University. In our study, serum fluoride levels were examined in a total of 118 patients: 39 patients with non-melanoma skin cancer living in areas with high fluoride exposure, 41 patients with non-melanoma skin cancer living in areas with low fluoride exposure, and 38 healthy volunteers. In patients living in areas with high fluoride exposure, the lowest serum fluoride level was found to be 2.54 mg/dL and the highest was 2.85 mg/dL. In patients living in areas with low fluoride exposure, the lowest serum fluoride level was found to be 2.01 mg/dL and the highest was 2.12 mg/dL. In the control group, the lowest serum fluoride level was found to be 1.01 mg/dL and the highest was 1.13 mg/dL. The mean fluoride level in patients in the high-exposure region was 2.6921±0.09927 mg/dL, in patients in the low-exposure region it was 2.0605±0.03346 mg/dL, and in the control group it was 1.0674±0.03957 mg/dL (p=0.001). According to the results of our study, fluoride levels were found to be significantly higher in the patient groups compared to the control group, and within the patient groups themselves, fluoride levels were significantly higher in patients in the Tendürek region compared to those in the low-exposure region. Protection from fluoride exposure may lead to regression and a reduction in the incidence of non-melanoma skin cancer.