Deri ve deri-dışı malign melanomlarda c-kit, MMP-2, Ki-67, BCL-22 ve metallothionein'in prognostik faktörler üzerindeki etkisinin karşılaştırılması
Comparision of the effects of C-kit, MNP-2, Kİ-67, BCL-2 and metallothionein on the prognostic factors in cutaneous and extracutaneous melanomas
  1. Tez No: 352744
  2. Yazar: BERNA ERİTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FAHRETTİN GÖZE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: malign melanom, prognostik faktörler, Ki-67, c-Kit, MMP-2, Metallothionein, bcl-2, malignant melanoma, prognostic factors, Ki-67, c-Kit, MMP-2, Metallothionein, bcl-2
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Malign melanom (MM), sıklığı tüm kanserler arasında %1, tüm deri kanserleri arasında %3-5 olan tümörlerdir. Kansere bağlı tüm ölümlerin %1-2'sinden, deri kanserlerine bağlı ölümlerin %75'inden sorumludur. MM'lar deride görülebildiği gibi, melanositlerin bulunduğu deri-dışı diğer mukozal yüzeylerde de ortaya çıkabilir. Bu yüzeyler başlıca nazal ve oral kavite, konjunktiva, genital ve gastrointestinal sistem mukozaları olarak sayılabilir. Deri-dışı MM'ların prognozu, deri MM'larına göre daha kötüdür, ancak daha seyrektir. MM'larda önemi farklı birçok histolojik prognostik faktör vardır. Bunlar Breslow kalınlığı, Clark invazyon derinliği, ülserasyon, mitotik indeks, histolojik tip, lokalizasyon, lenfositik infiltrasyon, tümör regresyonu, mikroskopik satellit, eşlik eden nevüs, cinsiyet, yaş, vasküler invazyon ve sitolojik özelliklerdir. Çalışmada Cumhuriyet Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 01 Ocak 2000 - 01 Haziran 2011 tarihleri arasında tanı almış 30 deri ve 15 deri-dışı MM olgusu incelendi. Bu olgulara c-Kit, MMP-2 (Matriks Metalloproteinaz-2), Ki-67, bcl-2 ve MT (Metallothionein) belirleyicileri uygulandı. Bu belirleyicilerin seçilen prognostik faktörlerle (histolojik tip, kalınlık, mitotik indeks, ülserasyon ve lokalizasyon) ilişkisi araştırıldı. Deri grubundaki bireylerin yaşları (3-89) arasında değişmekte olup ortalama yaş (67.68±16.17), deri-dışı grubundaki bireylerin yaşları (49-88) arasında değişmekte olup ortalama yaş (69.84±12.44) idi. Deri grubundaki bireylerin 17'si (%57) erkek, 13'ü (%43) kadın, deri-dışı grubundaki bireylerin 7'si (%47) erkek, 8'si (%53) kadındı. Her iki grupta en sık histolojik tip nodüler malign melanom (NMM) idi. Deri ve deri-dışı grupları karşılaştırıldığında, aralarındaki fark istatistiksel olarak Ki-67 ve MMP-2 ile boyanmada önemli bulunurken, c-Kit, MT ve bcl-2 ile boyanmada önemsiz olarak tespit edildi. Sonuçta, yüksek MMP-2, c-Kit, bcl-2 ekspresyonları ile yüksek Ki-67 indeksinin yanı sıra MT ekspresyon kaybının, ilişkili prognostik faktörlerle birlikte değerlendirildiğinde, kötü prognozla ilişkili olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The incidence of MM (malignant melanoma) is %1 of all cancers and %3-5 of all skin cancers.MM is responsible for %1-2 of all the deaths and %75 of skin cancer related deaths. MM as can be seen in the skin, it can be seen in other extracutaneous mucosal surfaces where melanocytes are present. These are nasal and oral cavity, conjunctiva, genital and gastrointestinal tract mucosal surfaces. Prognosis of mucosal melanomas is worse than of the cutaneous melanomas and it is less than the frequency. There are many histological prognostic factors for malignant melanoma and they have different degrees of importance. These prognostic factors are Breslow thickness, Clark level of invasion, ulceration, mitotic index, histological type, localization, lymphocytic infiltration, tumor regression, the presence of microscopic satellites, pre-existent nevus, gender, age, vascular invasion, and cytologic features. In this study, we determine 30 cutaneous and 15 extracutaneous mucosal melanomas between 1 January 2000 and 1 June 2011 in Cumhuriyet University Faculty of Medicine Department of Pathology. All of the cases were analyzed by c-Kit, MMP-2 (Matrix Metalloproteinase-2), Ki-67, bcl-2 ve MT (Metallothionein) immunohistochemical markers. We investigated the relationship between these markers and selected prognostic factors such as histological type, thickness, mitotic index, ulceration and localization. In the cutaneous MM group individuals ages were between (3-89) and mean age was (67.68±16.17), and in the extracutaneous melanoma group individuals ages were between (49-88) and mean age was (69.84±12.44). In the cutaneous MM group there were 17 male (%57) and 13 female (%43), and in the extracutaneous melanoma group there were 7 male (%47) and 8 female (%53). In both groups, the most common histological type was noduler malignant melanoma (NMM). When cutaneous and extracutaneous melanoma group compared, Ki-67 and MMP-2 immunostaining were statistically significant but c-Kit, MT ve bcl-2 immunostaining weren't statistically significant. In conclusion, evaluation with the prognostic factors, overexpression of MMP-2, c-Kit, bcl-2, high Ki-67 index and loss of MT expression were related to the poor prognosis.