Moleküler modelleme yöntemleri kullanılarak alzheimer hastalığına karşı bitkisel kökenli alkaloit moleküllerinin inhibitör potansiyellerinin analizi
Analysis of the inhibitory potentials of plant-derived alkaloid molecules against alzheimer's disease using molecular modeling methods
- Tez No: 999158
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Alzheimer disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Alzheimer hastalığı (AH), bilişsel ve zihinsel işlevlerde yavaşlama ve azalma ve geri dönüşümsüz bozulma ile 65 yaş üstü yaşlılarda görülen en yaygın nörodejeneratif hastalıklardandır. AH'de beyin üç temel yapısal dönüşüm geçirir: nöron sayısında belirgin bir azalma, hiperfosforilasyona uğramış tau proteini birikintileri olan nörofibriler yumakların (NFT) oluşumu ve distrofik nöritler tarafından çevrelenen hücre dışı protein birikintileri olarak beta amiloid (βA) veya senil plakların oluşturulmasıdır. AH'nin tedavisi için gerekli ilaç araştırmalarında; beyin omurilik sıvısında bulunan plak oluşumunda ve nörotoksisitede doğrudan rolü olan beta amiloid 42 (βA42 ) peptidi, kanda ve sinir sinapslarında bulunan, asetilkolini (ACh) daha yüksek hızda hidrolize eden ve β-amiloid plakların birikmesi ile ilişkili olan asetilkolinesteraz (AChE) enzimi, kolinesterazların ikinci türü olup vücutta bulunduğu asıl nokta karaciğer olan butirilkolini (BuCh) daha yüksek hızda hidrolize eden ve asetilkolinesteraz gibi β-amiloid plakların birikmesi ile ilişkili olan butirilkolinesteraz (BuChE) enzimi, β-amiloid plakların birikmesi ile ilişkili olan β-amiloid sekretaz-1 (BACE-1) ve monoamin oksidaz-B (MAO-B) enzimleri ve nöronlardaki protein mikrotübül afinitesini düzenleyen kinaz 4 (MARK4) gibi çoklu hedefler bulunmaktadır. Bu çalışmada, bitkisel kökenli alkaloid molekülü olan 20 adet ligantın ve FDA onaylı ilaçların, 7 farklı reseptörle yaptığı etkileşimler in silico ortamda moleküler kenetlenme, fizikokimyasal özellikler, kuantum kimyasal özellikler, Lipinski' nin 5 Kuralına uygunluğu, ADME ve toksisite özellikleri incelendi. Ligant-reseptör etkileşimleri moleküler kenetlenme hesaplamaları incelendi ve bunların sonucuna göre reseptörlerin çoğu ile en iyi etkileşimi veren moleküllerin 9, 10, 13, 14 ve 20 nolu ligantlar olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease (AD) is one of the most common neurodegenerative diseases seen in people over the age of 65, characterised by a slowdown and decline in cognitive and mental functions and irreversible deterioration. In AD, the brain undergoes three fundamental structural changes: a marked decrease in the number of neurons, the formation of neurofibrillary tangles (NFTs), which are accumulations of hyperphosphorylated tau protein, and the formation of beta-amyloid (βA) or senile plaques, which are extracellular protein accumulations surrounded by dystrophic neurites. In drug research necessary for the treatment of AD, the beta-amyloid 42 (βA42) peptide, which plays a direct role in plaque formation and neurotoxicity found in cerebrospinal fluid, and the acetylcholinesterase (BuChE) enzyme, which is the second type of cholinesterase and is primarily found in the liver, hydrolyses butyrylcholine (BuCh) at a higher rate and, like acetylcholinesterase, is associated with the accumulation of β-amyloid plaques. (BuChE) enzyme, which hydrolyses butyrylcholine (BuCh) at a higher rate and is found primarily in the liver, are associated with the accumulation of β-amyloid plaques, as are the β-amyloid secretase-1 (BACE-1) and monoamine oxidase-B (MAO-B) enzymes and multiple targets such as microtubule-associated protein kinase 4 (MARK4), which regulates protein microtubule affinity in neurons. In this study, the interactions of 20 plant-derived alkaloid molecules and FDA-approved drugs with 7 different receptors were investigated in silico using molecular docking. Ligand-receptor interactions were examined using molecular docking calculations, and the results showed that ligands 9, 10, 13, 14 and 20 exhibited the best interactions with most receptors.