Trijenerasyon santrallerinde gaz türbini giriş havası sıcaklığının elektrik üretim verimine etkisi
The effect of gas turbine inlet air temperature on electricity production efficiency in trigeneration power plants
- Tez No: 999242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YÖNETKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Elektrik santralleri, Enerji santralleri, Enerji verimliliği, Gaz türbini, Kojenerasyon santrali, Power plants, Energy efficiency, Gas turbine, Cogeneration plants
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, trijenerasyon santrallerinde enerji üretmek için kullanılan gaz türbinlerinin, çeşitli sıcaklıklardaki türbin giriş havası ile çalışması araştırılmıştır. Günümüz dünyasında enerjinin ve enerjiyi verimli kullanabilmenin önemi gittikçe artmaktadır. Gelişen nüfus ve teknolojiler ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi arttırmış ve bununla birlikte enerji maliyetleri ciddi seviyelere ulaşmıştır. Tüm bunlar enerjinin verimli kullanılmasının gerekliliğini ortaya koymuştur. Trijenerasyon santralleri yüksek verime sahip olması, yerinde elektrik üretimi ile hat kayıplarının önüne geçmesi ve bileşik enerji üretimi sağlaması sebebiyle konvansiyonel üretime göre daha az fosil yakıt tüketimi sağlamaktadır. Çalışmamızda trijenerasyon santralinde kullanılan Solar Turbines Taurus 60 gaz türbininin giriş havasının soğutularak elektrik üretim verimindeki artış incelenmiş olup türbin giriş havasının 41,2 °C'den 9,1 °C'ye soğutulması ile elektrik aktif güç üretiminde %30,08 artış olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the operation of gas turbines used to generate energy in trigeneration power plants with turbine inlet air temperature at various temperatures was investigated. In today's world, the importance of energy and efficient use of energy is increasing day by day. Developing population and technologies have increased the energy we need, and with it, energy costs have reached serious levels. All these have revealed the necessity of efficient use of energy. Trigeneration power plants provide less fossil fuel consumption compared to conventional generation, as they have high efficiency, prevent line losses with on-site electricity generation, and provide combined energy production. In our study, the increase in electricity generation efficiency by cooling the inlet air of the Solar Turbines Taurus 60 gas turbine used in the trigeneration power plant was investigated. It was concluded that there was an increase of 30,08% in electrical active power production by cooling the turbine inlet air from 41,2°C to 9,1°C.