Seçilmiş Rus bestecilerin orkestra eserlerindeki klarnet sololarında Rus oryantalizmi ve Türk müziği etkilerinin, Ulusal Rus Klarnet Okulu odağında incelenmesi ve yorum önerileri
An analysis of clarinet solos in selected Russian orchestral works in the context of Russian orientalism and Turkish musical influences: Interpretative approches within the framework of the National Russian Clarinet School
- Tez No: 999263
- Danışmanlar: PROF. SABRİYE ÖZKAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Etnomüzikoloji, Senfonik müzik, Çok sesli müzik, Ethnomusicology, Symphonic music, Polyphonic music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Anadolu'nun modal sisteminin Antik Çağ'dan başlayarak Osmanlı'ya, ve Osmanlı'dan Rus müzik kültürüne uzanan tarihsel aktarımını incelemektedir. Araştırmada oryantalizm, Turquerie (Alla Turca), Kafkas dansları, Mehter geleneği, makamsal diziler, tetrakord sistemi ve Rus Beşleri bağlamında gelişen doğu müzik söylemi ayrı ayrı ele alınmıştır. Antik Anadolu modlarının Hristiyan litürjisi aracılığıyla Gregoriyan geleneğe ve oradan batı müzik teorisine; Osmanlı ve Türk etkisiyle Rus ulusal müziği ve bale repertuvarına nasıl aktarıldığı analiz edilmiştir. Çalışmada ayrıca Rus klarnet okulunun Vladimir Vladimiroviç Zverev ekseninde gelişimi incelenmiştir. Rus eserlerindeki klarnet soloları ise Zverev'in klarnet stili, öğretileri ve Rus müziğindeki Türk etkileri ışığında değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, çalıma yönelik çözüm önerileri sunulmuş ve“doğu söylemi”nin klarnet tekniği ile nasıl aktarıldığı tartışılmıştır. Bulgular, Rus müziğinde görülen oryantalist kimliğin yalnızca egzotik bir imge değil, Anadolu–Kafkas–Türk kökenli tarihsel bir aktarım zincirinin ürünü olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the historical transmission of Anatolian modal systems from Antiquity to the Ottoman Empire, and from the Ottoman-Turkic sphere into Russian musical culture. It explores how Orientalism, Turquerie (Alla Turca), Caucasian dance traditions, the Mehter band, modal scales, and the tetrachord system contributed to the formation of oriental harmony discourse within Russian national art music and ballet repertoire. In addition, the research examines the Russian clarinet school through the perspective of Vladimir Zverev. Clarinet solos in Russian repertoire are analysed in light of Zverev's stylistic teachings and the influence of Turkish musical traditions. Based on these findings, practical performance solutions are proposed, highlighting how eastern identity is conveyed through clarinet technique and style. The results demonstrate that the oriental character in Russian repertoire is not merely an exotic construct, but the outcome of a historical chain of transmission rooted in Anatolia, the Caucasus, and the Turkic world.