Küçük ırk köpeklerde medial patellar luksasyon olgularında cerrahi sağaltım yönteminin seçimine ilişkin ölçütlerin tanımlanması
Defining the criteria for surgical treatment selection in medial patellar luxation cases of small breed dogs
- Tez No: 999292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN OKAN ŞENEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anatomik Lateral Distal Femoral Açı, Femoral Trokelar Oluk Açısı, Mekanik Medial Proksimal Tibial Açı, Kuadriseps Açısı, Troklear Derinlik Patellar Kalınlık Oranı, Cerrahi-veteriner hekimlik, Anatomic Lateral Distal Femoral Angle, Femoral Trochlear Groove Angle, Mechanic Medial Proximal Tibial Angle, Quadriceps Angle, Trochlear Depth Patellar Thickness Ratio, Surgery-veterinary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Patellar luksasyon, patellanın diz ekleminin ekstansiyon, fleksiyon ve rotasyon gibi fizyolojik hareketleri sırasında trochlear olukta normal konumunda bulunamaması ile karakterize, multifaktöriyel etiyolojiye sahip bir ortopedik bozukluktur. Travma, anguler deformiteler, kalça ve troklear displazi gibi çeşitli anatomik ve gelişimsel faktörler hastalığın oluşumunda rol oynamaktadır. Medikal tedavi seçeneği bulunmayan medial patellar luksasyon (MPL), özellikle küçük ırk köpeklerde ilerleyici seyir gösteren ve cerrahi girişim gerektiren bir klinik tablodur. Cerrahi sağaltım yöntemleri uzun süredir uygulanmakla birlikte, operasyon yöntemlerinin seçiminde kullanılan endikasyonların literatürde objektif olarak tanımlanmamış olması, karar sürecinin çoğu zaman subjektif değerlendirmelere dayanmasına ve nüks oranlarının artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, MPL olgularında operatif sağaltım yöntemlerinin seçiminde kullanılmak üzere geliştirilen“MPL Olgularında Cerrahi Sağaltım Seçim Kılavuzu”nun klinik uygulanabilirliği ve doğruluk düzeyi değerlendirilmiştir. Araştırmanın materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniği'ne getirilen, MPL tanılı ve 15 kg'dan hafif 25 adet küçük ırk köpek oluşturmuştur. Hastalara ait klinik muayene bulguları, luksasyon derecesi, topallık skorlaması, radyografik ölçümler (aLDFA, mMPTA, QA, TD/PaT, FTGA) ve perioperatif gözlemler kaydedilmiştir. Bu parametreler ışığında geliştirilen kılavuz, operasyon öncesi süreçte uygulanacak cerrahi yöntemin seçiminde kullanılmış ve operasyon sonrası klinik sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Tüm istatistiksel analizler Python 3.11 ortamında SciPy, StatsModels ve Pandas kütüphaneleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kılavuzun önerdiği cerrahi ile klinisyen tarafından uygulanan cerrahi yöntemin örtüşme düzeyi Cohen's kappa katsayısı ile değerlendirilmiş ve genel uyum oranı %76,0 (19/25), kappa katsayısı 0,61 olarak bulunmuştur. Bu değer, kılavuz ile cerrah kararları arasında orta–iyi düzeyde bir tutarlılık olduğunu göstermektedir. Kılavuza uyumlu cerrahilerde başarı oranı %100 iken, uyumsuz cerrahilerde bu oran %50 olarak belirlenmiştir. Aradaki fark Fisher'ın kesin testi ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,0087). Etki büyüklükleri incelendiğinde, başarı olasılığının kılavuza uyumlu cerrahilerde yaklaşık iki kat daha yüksek olduğu (RR=1,95), yüksek OR değeri ise (OR=39,0) kılavuzun doğru operasyon seçimi açısından güçlü bir belirleyici olduğunu göstermiştir. Kılavuzun cerrahi başarıyı öngörme performansı da yüksek bulunmuştur: duyarlılık %86,4, özgüllük %100, pozitif öngörü değeri %100, negatif öngörü değeri %50 ve genel doğruluk %88,0 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar, kılavuzun klinik karar sürecine anlamlı katkı sağladığını ve operasyon seçiminin standardizasyonunda kullanılabilir nitelikte olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, MPL olgularında cerrahi yöntem seçiminin objektifleştirilmesine yönelik geliştirilen bu kılavuzun klinik uygulanabilirliğini desteklemekte olup, ilerleyen dönemlerde daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmaların kılavuzun doğruluğunu güçlendireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Patellar luxation is characterized by the displacement of the patella from its normal position within the trochlear groove during the physiological movements of the stifle joint, including extension, flexion, and rotation. The condition has a multifactorial etiology, with trauma, angular limb deformities, coxofemoral dysplasia, and trochlear dysplasia among the primary contributing factors. Medial patellar luxation (MPL), which predominantly affects small-breed dogs, is a progressive disorder with no medical treatment option, and therefore requires surgical intervention. However, the lack of objectively defined surgical indications in the literature results in a subjective decision-making process, potentially increasing recurrence rates and postoperative complications. This study aimed to evaluate the clinical applicability and accuracy of a newly developed decision-making tool, the“Surgical Treatment Selection Guide for MPL Cases,”designed to standardize preoperative assessment and surgical planning. The study population consisted of 25 small-breed dogs weighing less than 15 kg, presented to the Surgery Clinic of Ankara University, Faculty of Veterinary Medicine, with a diagnosis of MPL. Clinical examination findings, luxation grade, lameness score, radiographic measurements (aLDFA, mMPTA, QA, TD/PaT, FTGA), and perioperative observations were recorded and analyzed. These parameters were integrated into the proposed decision-making guide, and the guide's predictions were compared with the surgical procedures performed and the postoperative clinical outcomes. Statistical analyses were performed using Python 3.11 with the SciPy, StatsModels, and Pandas libraries. Agreement between the guide-recommended surgical procedure and the surgery actually performed by the clinician was assessed using Cohen's kappa coefficient, yielding an overall agreement rate of 76.0% (19/25) and a kappa value of 0.61, indicating moderate-to-good agreement. Surgical success was achieved in 100% of cases in which the clinician adhered to the guide's recommendation, whereas the success rate was 50% in cases where the guide was not followed. This difference was statistically significant according to Fisher's exact test (p = 0.0087). Effect size analysis demonstrated that the likelihood of surgical success was approximately twice as high when the guide was followed (RR = 1.95). The high odds ratio (OR = 39.0) further supports the guide's strong predictive capability in identifying the appropriate surgical procedure. Diagnostic performance metrics of the guide were also found to be high, with a sensitivity of 86.4%, specificity of 100%, positive predictive value (PPV) of 100%, negative predictive value (NPV) of 50%, and an overall accuracy of 88.0%. These findings indicate that the developed MPL Surgical Selection Guide offers a reliable, objective, and clinically applicable tool for improving surgical planning and reducing variability in decision-making. In conclusion, the results of this study support the use of this decision-making guide as a valuable aid in determining surgical indications for MPL cases. Further validation with larger and multicenter cohorts is recommended to strengthen the guide's clinical utility and generalizability.