Hera, Aphrodite ve Athena'nın Troia Savaşı ve Roma'nın kurulmasındaki rolü
The role of Hera, Aphrodite and Athena in the Trojan War and the founding of Rome
  1. Tez No: 999312
  2. Yazar: DEMET SARAÇ KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anatanrıça kültü, Eski Çağ tarihi, Yunan tarihi, Goddes cult, Old Age history, Greek history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Yunan mitolojisinde tanrıçaların rolleri, Antik Yunan toplumundaki kadınların günlük yaşamını yansıtmaktadır. Mitolojide tanrıçalar, zekâ, bilgelik, güç ve bereket gibi kavramlarla temsil edilir. Tanrıçaların mitolojideki işlevleri ve olaylara karşı sergiledikleri davranışlar üzerinden, dönemin toplumsal ve kültürel değerlerine dair önemli bilgiler edinilmektedir. Bu çalışmada, efsanelerdeki figürler incelenerek Yunan mitolojisinin örtük anlatımı aracılığıyla vermek istediği mesajlar, altında yatan derin anlamlar ve tanrıçaların Antik Yunan dünyasındaki konumları analiz edilmiştir Homeros'un eserlerinde öne çıkan tanrıça imajı ile Hesiodos'un ölümlü olana indirgediği“sadık kadın”ve“aile kadını”imajları karşılaştırılmış; Lykurgos'un yarattığı, yalnızca erkeklerine sadakat göstermekle yükümlü olmayan“güçlü kadın”anlayışı da ele alınmıştır. Çalışmada, Antik Yunan'ın mitolojik figürler üzerinden anne, kız, kardeş ve eş konumları gibi farklı profilleri incelenmiş ve Yunan mitolojisindeki“yıkıcı”ve“yaşatan”düalitesi değerlendirilmiştir. Tanrıça imajının coğrafi farklılıklar ve tanrıçaların katıldığı olaylar aracılığıyla nasıl şekillendiği tartışılmıştır. Bu dönüşüm, Yunan toplumunda kadına dair ideolojik yaklaşımların da farklılaştığını gösterir. Yunan mitolojisinde tanrıçalar çoğunlukla kıskanç, aşık ve güç odaklı olarak motive edilirken, bazı figürler“Toprak Ana”kültürünün devamı niteliğinde bereket ve doğurganlıkla ilişkilendirilmiştir. Bu bağlamda çalışmada, Antik Yunan Toplumunda tanrıça olarak kadınının yer aldığı olaylar ve tarihsel bağlam içerisindeki rolleri sistematik bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The roles of goddesses in Greek mythology reflect the daily lives of women in ancient Greek society. In mythology, goddesses represent concepts such as intelligence, wisdom, power, and fertility. Through the functions of goddesses in mythology and their behaviour towards events, important information about the social and cultural values of the period is obtained. In this study, the figures in the legends are examined, and the messages that Greek mythology wanted to convey through its implicit narrative, the underlying deeper meanings, and the positions of goddesses in the ancient Greek world are analysed. The image of the goddess prominent in Homer's works is compared with Hesiod's images of the 'faithful woman' and 'family woman' reduced to mortality; Lykurgos's concept of the 'strong woman,' who is not solely obliged to show loyalty to her men, is also discussed. The study examines different profiles such as mother, daughter, sister and wife through the mythological figures of Ancient Greece and evaluates the duality of 'destruction' and 'life-giving' in Greek mythology. The study discusses how the image of the goddess was shaped through geographical differences and the events in which the goddesses participated. This transformation shows that ideological approaches to women also differed in Greek society. While goddesses in Greek mythology are mostly motivated by jealousy, love, and power, some figures are associated with fertility and abundance as a continuation of the 'Mother Earth' culture. In this context, the study systematically analyses the events in which women as goddesses appear in Ancient Greek society and their roles within the historical context.