Sığır mastitislerinden izole edilen Enterococcus hirae'nin virulens faktörleri, biyofilm oluşturma kapasitesi ve antibiyotik direnç profilleri
Virulence factors, biofilm forming capacity and antibiotic resistance profiles of E. hirae isolated from bovine mastitis
  1. Tez No: 999313
  2. Yazar: GÜLNAZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE TUĞBA YÜKSEL DOLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotikler, Biyofilmler, Mastit, Virülans faktörleri, İlaçlara direnç-bakteriyel, Antibiotics, Biofilms, Mastitis, Virulence factors, Drug resistance-bacterial
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, sığırlarda mastitis etkeni olarak izole edilen Enterococcus hirae suşlarının virulens özellikleri, biyofilm oluşturma kapasiteleri ve antibiyotik duyarlılık profilleri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne getirilen mastitisli süt örneklerinden izole edilen Enterococcus spp. moleküler yöntemlerle tanımlanmış; 7 E. hirae suşunda gelE ve esp virülens genleri, biyofilm oluşturma kapasitesi ve antibiyotik duyarlılığı genotipik ve fenotipik yöntemlerle değerlendirilmiş ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada incelenen tüm süt örneklerinde %7 oranında E. hirae tespit edilmiştir. İzole edilen Enterococcus türleri içerisinde E. hirae'nin oranı %35 olarak belirlenmiştir. Elde edilen 7 izolatın %71,4'ünde gelE, %57,1'inde esp geni saptanmış; biyofilm oluşturma oranı %85,7 olarak bulunmuştur. Tüm izolatlar ampisilin, gatifloksasin, linezolid ve vankomisine duyarlı bulunurken; kloramfenikole %57,1, eritromisine %42,9 oranında direnç gözlenmiştir. Tetrasiklin için %14,3 orta duyarlılık ve %14,3 direnç, nitrofurantoin için ise %14,3 direnç tespit edilmiştir. İstatistiksel analizler, gelE geninin biyofilm oluşumu ve antibiyotik direnci ile anlamlı bir ilişki göstermediğini, buna karşılık esp geninin kloramfenikol ve eritromisin direnci ile anlamlı ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur (P<0,05). Biyofilm oluşumu ile antibiyotik duyarlılığı arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (P>0,05). Sonuç: E. hirae, mastitiste düşük prevalansına rağmen potansiyel patojen olarak görülmeli; direnç, virulens ve biyofilm özellikleri geniş kapsamlı incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to evaluate the virulence characteristics, biofilm-forming abilities, and antibiotic susceptibility profiles of E.hirae strains isolated from bovine mastitis cases. Materials and Methods: In this study, Enterococcus spp. isolated from mastitic milk samples submitted to the Faculty of Veterinary Medicine, Aydın Adnan Menderes University, were identified using molecular methods. In seven E. hirae strains, the presence of the virulence genes gelE and esp, biofilm-forming capacity, and antimicrobial susceptibility were assessed using genotypic and phenotypic methods, and the obtained data were statistically analyzed. Results: E. hirae was detected at a rate of 7% in all milk samples examined. Among the isolated Enterococcus species, the proportion of E. hirae was 35%. Of the seven isolates, 71.4% carried the gelE gene and 57.1% carried the esp gene, while the biofilm formation rate was 85.7%. All isolates were found to be susceptible to ampicillin, gatifloxacin, linezolid, and vancomycin, whereas resistance to chloramphenicol (57.1%) and erythromycin (42.9%) was observed. Intermediate susceptibility (14.3%) and resistance (14.3%) to tetracycline, and resistance to nitrofurantoin (14.3%) were also detected. Statistical analyses demonstrated that the gelE gene was not significantly associated with biofilm formation or antimicrobial resistance, whereas the esp gene showed a significant association with resistance to chloramphenicol and erythromycin (P < 0.05). No statistically significant association was identified between biofilm formation and antimicrobial susceptibility (P > 0.05). Conclusion: Despite its low prevalence in mastitis, E. hirae should be considered a potential pathogen; its resistance, virulence, and biofilm characteristics should be investigated in more comprehensive studies.