Bilişim sektöründe ybs mezunu kadınların cam tavan engelleri
Women with a business administration degree in the it sector: The glass ceiling experiences
  1. Tez No: 999343
  2. Yazar: CANSEL BAŞAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ÖĞÜTÇÜ ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Sektörü, Cam Tavan, Kariyer Stratejileri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Cam tavan sendromu, Information Technology Industry, Glass Ceiling, Career Strategies, Management Information Systems, Glass ceiling syndrome, Management information systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de bilişim sektöründe çalışan Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) mezunu kadınların kariyer deneyimlerini, karşılaştıkları cinsiyete dayalı engelleri cam tavan engelleri ve bu engeller karşısında geliştirdikleri başa çıkma stratejilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada bilişim sektörünün sosyo-teknik yapısı ile YBS disiplininin insan, teknoloji ve örgüt etkileşimine dayalı niteliği bir araya getirilerek, kadın mezunların hangi kurumsal ve kültürel süreçler içinde biçimlendiği incelenmektedir. Bu doğrultuda ilgili literatürdeki kavramlar, YBS mezunu kadınların cam tavan deneyimlerini açıklayan bir temel sunmaktadır. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımına dayalı fenomenolojik desende tasarlanmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılarak bilişim sektöründe çalışan 27 YBS mezunu kadın katılımcıya ulaşılmıştır. Veriler, çevrim içi ortamda gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler aracılığıyla toplanmış, görüşme kayıtları çözümlenerek metne dönüştürülmüştür. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiş, kodlama süreci sonucunda bilişim ekosisteminde kadın deneyimi, YBS eğitiminin kariyer gelişimine etkisi, cinsiyete dayalı engeller ve başa çıkma stratejileri gibi boyutları içeren sekiz ana tema yapılandırılmıştır. Araştırmanın önemi, YBS mezunu kadınların bilişim sektöründeki konumunu ele alırken işe girişten yönetim basamaklarına uzanan kariyer yolculuğunu bir süreç olarak değerlendirmesinde yatmaktadır. Analiz sonuçları, kadınların bilişim sektöründe erkek egemen örgüt kültürü, cinsiyete dayalı önyargılar, ücret ve unvan eşitsizlikleri, cam tavan engelleri gibi kurumsal ve yapısal dezavantajlarla karşılaştığını ortaya koymuştur. Diğer yandan, YBS eğitiminin sağladığı çok yönlülük, analitik düşünme, iletişim becerileri, hızla adaptasyon ve teknik-yönetim sentezi gibi güçlü yönlerin kadınların sektörde tutunmasına katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu yönüyle araştırma hem akademiye hem de bilişim sektöründeki uygulayıcılara kadınların kariyer deneyimlerinin iyileştirilmesi için yol gösterici bir çerçeve sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the career experiences of women graduates of Management Information Systems (MIS) working in the IT sector in Turkey, the gender-based obstacles they face, the glass ceiling barriers, and the coping strategies they have developed in the face of these obstacles. The study combines the socio-technical structure of the IT sector with the nature of the MIS discipline, which is based on the interaction of people, technology, and organizations, to examine the organizational and cultural processes within which female graduates are shaped. Accordingly, concepts from the relevant literature provide a foundation for explaining the glass ceiling experiences of female MIS graduates. This study was designed using a phenomenological approach based on qualitative research. Criterion sampling, a type of purposeful sampling, was used to reach 27 female participants who were graduates of Information Systems Management (ISM) programs and working in the IT sector. Data were collected through semi-structured in-depth interviews conducted online, and the interview recordings were transcribed. The obtained data were analyzed using thematic analysis, and as a result of the coding process, eight main themes were structured, including dimensions such as women's experiences in the IT ecosystem, the impact of ISM education on career development, gender-based barriers, and coping strategies. The significance of this research lies in its approach to the position of women with a degree in Business Administration (BI) in the IT sector, considering their career journey from entry into the workforce to management levels as a continuous process. The analysis reveals that women face institutional and structural disadvantages in the IT sector, such as a male-dominated organizational culture, gender-based biases, wage and title inequalities, and glass ceiling barriers. On the other hand, the research identifies strengths provided by BIB education, such as versatility, analytical thinking, communication skills, rapid adaptation, and a synthesis of technical and managerial knowledge, contributing to women's success in the sector. In this respect, the research provides a guiding framework for both academia and IT practitioners to improve women's career experiences.