Yönetim bilgi sistemleri, teknoloji ve dijital dönüşümün rekabet gücüne etkisinin değer zinciri yöntemi ile analizi
Analysis of the impact of management information systems, technology, and digital transformation on competitiveness using the value chain method
  1. Tez No: 894180
  2. Yazar: ÖNDER ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK SERÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Bilgi Sistemleri, Dijital Dönüşüm, Tekstil Sektörü, Değer Zinciri Analizi, Bilgi Teknolojileri, Management Information Systems, Digital Transformation, Textile Industry, Value Chain Analysis, Information Technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bilgi teknolojilerinin gerek kurumsal alanda gerekse de günlük yaşantımızda giderek yaygınlaşması, ortaya çıkan bilginin; verimli bir şekilde yorumlanması, saklanması ve raporlanmasını gerektirmektedir. Özellikle işletmelerde yönetim kademesinin hedeflerini en kısa yoldan gerçekleştirebilmesi için doğru bilgiye, zamanında ve hatasız ulaşabilmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu noktada günümüzde birçok işletmenin Yönetim Bilişim Sistemlerine (YBS) yöneldikleri görülmektedir. Bu çalışmada değer zinciri analizi yöntemiyle Diyarbakır'daki tekstil işletmelerinin; dijital dönüşüm, teknoloji ve YBS kullanımının rekabet gücüne etkisi incelenmiştir. Yapılan değer zinciri analizi sonuçlarına göre; dijital dönüşüm, teknoloji ve YBS kullanımı, işletmelerin rekabet gücünü artırmaktadır. Dijital dönüşüm sürecinde, işletmelerin bilgiye hızlı ve doğru erişimi, stratejik karar alma süreçlerini olumlu yönde etkilemiştir. Ayrıca, YBS kullanımı, işletmelerin operasyonel süreçlerini optimize ederek maliyetleri düşürmüş ve müşteri memnuniyetini artırmıştır. Diyarbakır tekstil kümelenmesi içerisinde, dijital dönüşümde ileri düzeyde olan işletmelerin pazar paylarının arttığı ve yenilikçi ürün geliştirme kapasitelerinin yükseldiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, dijital dönüşüm, teknoloji ve YBS kullanımı, tekstil sektöründe rekabet avantajı sağlamada kritik bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing prevalence of information technologies both in the institutional field and in our daily life, the emerging information; it requires efficient interpretation, storage and reporting. In particular, it is of great importance for the management level to reach the right information in a timely and error-free way in order to achieve their goals in the shortest way. At this point, it is seen that many businesses are turning to Management Information Systems (MIS). In this study, the effect of digital transformation, technology and MIS usage on the competitiveness of textile companies in Diyarbakır has been examined by the value chain method. According to the results of the value chain analysis, the use of digital transformation, technology and MIS (Management Information Systems) enhances the competitiveness of businesses. During the digital transformation process, businesses' rapid and accurate access to information has positively influenced strategic decision-making processes. Additionally, the use of MIS has optimized operational processes, reduced costs, and increased customer satisfaction. Within the Diyarbakır textile cluster, it has been observed that businesses advanced in digital transformation have increased their market shares and enhanced their innovative product development capacities. In conclusion, the integration of digital transformation and MIS plays a critical role in providing a competitive advantage in the textile sector.