Dirençli tedarik zincirinde satış ve operasyon planlama / yürütme modeli
Sales and operations planning / execution model for resilient supply chains
- Tez No: 999356
- Danışmanlar: PROF. DR. BATUHAN KOCAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arz talep yönetimi, Satış ve operasyon planlama, Sistem simülasyonu, Supply demand management, Sales and operation planning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada belirsizlik ve karmaşıklığın yüksek olduğu üretim ortamlarında yürütme düzeyinde karar desteği sağlayan adaptif bir Satış ve Operasyon Planlama / Yürütme (S&OP/E) modeli önerilmektedir. Karmaşık uyumlu sistemler (CAS) ile kısıtlar teorisi (TOC) kuramlarından yararlanarak geliştirilen modelde, ajan tabanlı modelleme (ABM) ile kesikli olay simülasyonu (DES) içeren hibrit kurgu kullanılmıştır. Geliştirilen model, dört iç faktör (zaman, stok, kapasite tamponları ve terminli siparişler) ve üç dış faktörle (tedarik, proses ve talep belirsizlikleri) çok yanıtlı ve çok tekrarlı bir ortogonal deney tasarımıyla doğrulanmıştır. Bu kapsamda önerilen kurgu, başlangıç kurgusuna kıyasla dört belirsizlik kademesinin tamamında daha düşük endeks üretmiş ve ortalamada %21,6 iyileşme sağlamıştır (eşleştirilmiş t testi, p<0,001). Çalışmanın literatüre katkısı, tedarik zinciri içindeki tek bir firmanın işleyişini, CAS ve TOC kuramlarının hibrit simülasyon modeli ve iç-dış faktörlü ortogonal deney tasarımıyla, uygulanabilir ve ölçülebilir hale getirmesidir. Çalışmanın pratik katkısı, paylaşılan algoritmalarla yerli ve milli yazılım yamasını mümkün kılması ve uygulama rehberliğiyle S&OP yürütme esnekliği sağlamasıdır.
Özet (Çeviri)
This study proposes an adaptive Sales and Operations Planning / Execution (S&OP/E) model that provides execution-level decision support in manufacturing environments characterized by high uncertainty and complexity. Grounded in Complex Adaptive Systems (CAS) and the Theory of Constraints (TOC), the model is implemented through a hybrid simulation architecture combining agent-based modeling with discrete-event simulation. The approach is validated using a multi-response, multi-replication orthogonal experimental design that represents four internal factors (time, inventory, and capacity buffers, and due-date orders) and three external factors (supply, process, and demand uncertainties). Across all four uncertainty levels, the proposed configuration yields a lower performance index than the baseline and delivers an average improvement of 21.6% (paired t-test, p<0.001). The study's theoretical contribution is to operationalize a single-firm in a supply chain setting by making CAS- and TOC-informed execution rules testable and measurable through hybrid simulation and an internal–external-factor orthogonal design. The managerial contribution is to provide implementable algorithms and practical guidance that can enable an ERP-compatible, locally developed decision-support patch while enhancing S&OP execution flexibility under changing market conditions.