Yapay zeka destekli ve geleneksel aletli pilates progralarının postür ve fiziksel gelişim üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ai-assisted and traditional apparatus pilates programs on posture and physical development
  1. Tez No: 999378
  2. Yazar: BİLGE GAYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Psikoloji, Sosyoloji, Sports, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Reformer Pilates, Postür, Fonksiyonel Hareket Taraması (FMS), ChatGPT, Artificial intelligence, Reformer Pilates, Posture, Functional Movement Screen (FMS), ChatGPT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, geleneksel aletli Pilates programı (GAP) ile yapay zekâ destekli bireyselleştirilmiş aletli Pilates programının (YAP), sağlıklı yetişkin bireylerin postür hizalanması ve fonksiyonel hareket kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen modeli ile yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, yaşları 20-45 arasında değişen, rastgele yöntemle deney (n=15) ve kontrol (n=15) grubu olarak ikiye ayrılan toplam 30 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Sekiz hafta boyunca haftada iki gün ve 60'ar dakika süren uygulamalarda; kontrol grubuna sabit içerikli geleneksel aletli Pilates protokolü uygulanırken, deney grubuna ChatGPT algoritmaları kullanılarak katılımcıların haftalık performans verilerine göre optimize edilen kişiselleştirilmiş bir program uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak postür analizi için APECS (Advanced Posture Evaluation and Correction System), fonksiyonel hareket kalitesi için ise Fonksiyonel Hareket Taraması (FMS) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mixed ANOVA (Karma Varyans Analizi) testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, her iki grupta da 8 haftalık süreç sonunda postür parametrelerinde (kulak, omuz, ASIS, diz ve ayak hizalanması) ve tüm FMS alt parametrelerinde zaman etkisine bağlı istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler saptanmıştır (p<0.05). Ancak gruplar arası karşılaştırmalarda, yapay zekâ destekli program ile geleneksel program arasında postür ve fonksiyonel hareket skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, Pilates temelli egzersizlerin yöntemden bağımsız olarak postür ve hareket kalitesini geliştirmede etkili olduğu; mevcut örneklem ve süre dahilinde yapay zekâ destekli bireyselleştirmenin geleneksel yönteme kıyasla ek bir üstünlük sağlamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE-SUPPORTED AND TRADITIONAL REFORMER PILATES PROGRAMS: EFFECTS OF 8-WEEKS EXERCISE ON POSTURE AND PHYSICAL DEVELOPMENT The aim of this study is to comparatively investigate the effects of the traditional Reformer Pilates program (GAP) and the artificial intelligence-supported personalized Reformer Pilates program (YAP) on posture alignment and functional movement quality in healthy adults. The study was conducted using a pre-test/post-test control group experimental design. The sample consisted of 30 volunteers aged 20-45 years, randomly divided into an experimental group (n=15) and a control group (n=15). During the 8-week intervention (2 days/week, 60 min/session), the control group followed a fixed traditional Reformer Pilates protocol, while the experimental group followed a personalized program optimized weekly based on performance data using ChatGPT algorithms. Data were collected using the APECS (Advanced Posture Evaluation and Correction System) for posture analysis and the Functional Movement Screen (FMS) for functional movement quality. Mixed ANOVA was used for data analysis. According to the findings, statistically significant improvements were observed in posture parameters (alignment of ears, shoulders, ASIS, knees, and feet) and all FMS sub-parameters in both groups over time (p<0.05). However, no statistically significant difference was found between the AI-supported program and the traditional program in terms of posture and functional movement scores in intergroup comparisons (p>0.05). In conclusion, it was determined that Pilates-based exercises are effective in improving posture and movement quality regardless of the method; however, AI-supported individualization did not provide a statistically significant superiority over the traditional method within the scope of the current sample and duration.