Evaluation of the clinical course and associated mortality of lower respiratory tract infections caused by Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenzae in patients admitted to Hacettepe University Adult Hospital
Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesine başvuran olgularda Streptoccocus pneumoniae ve Haemophilus influenzae nedenli alt solunum yolu infeksiyonlarının klinik seyir özellikleri ve ilişkili mortalitenin değerlendirilmesi
- Tez No: 999392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL ÇALIK BAŞARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, Streptoccocus Pneumoniae, Haemophilus İnfluenzae, Pnömokok Aşısı, Haemophilus influenzae Tip b aşısı, Pneumonia, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Pneumococcal Vaccine, Haemophilus influenzae Type b Vaccine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Streptococcus pneumoniae ve Haemophilus influenzae, alt solunum yolu infeksiyonlarının en sık rastlanan bakteriyel etkenleri arasında yer almakta ve özellikle toplum kökenli pnömoni vakalarında önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Her iki etken için geliştirilen etkili aşılar (Pnömokok konjugat ve Hib aşıları), invaziv hastalıkların önlenmesinde önemli bir halk sağlığı kazanımı sağlamaktadır. Bu çalışmada, S.pneumoniae ve/veya H.influenzae olgularının klinik seyri ve özellikleri, hastalık ilişkili mortalite oranları ve analizleri yapılmıştır. 2015-2022 arasındaki 8 yıllık sürede Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Servise başvuran solunum yolu kültüründe S.pneumoniae veya H.influenzae üremesi olan 53 hasta ve solunum yolu multipleks PCR panelinde S.pneumoniae veya H.influenzae tespit edilen ve dahiliye servislerine yatışı yapılan 115 hasta olmak üzere toplam 168 hasta analiz edilmiştir. Olguların klinik, laboratuvar ve demografik verileri incelenmiştir. Eksitus, uzamış yatış (>7 gün), yoğun bakım gereksinimi, mekanik ventilasyon ihtiyacı ve süper enfeksiyon gelişimi gibi sonuç değişkenleriyle komorbid durumlar (kanser tanısı, KOAH, diabetes mellitus), septik şok varlığı ve enfeksiyon etkeni arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 168 olgunun %50,6'sında yoğun bakım ihtiyacı gelişmiş; %18,5'i eksitus olmuştur. Olguların %22'si invaziv mekanik ventilasyon , %22'si non-invaziv mekanik ventilasyon %34'ü nazal oksijen, ile izlenmiştir. Mortalite yoğun bakım olgularında %34 olarak bulunmuştur. Multivariate analizde septik şok varlığının mortaliteyi anlamlı düzeyde artırdığı bulunmuştur (OR: 123,78; p<0,001). Kanser tanısı (OR: 3,77; p=0,011) ve septik şok (OR: 10,55; p=0,024) varlığı uzamış yatış süresini anlamlı olarak artırmaktadır. Kanser tanısı olan olgularda oksijen ihtiyacı, süper infeksiyon ve septik şok kanser tanısı olmayan olgulara oranla daha sık görülmüştür. KOAH tanısı olan v olgularda mortalite oranı KOAH tanısı olmayan olgulara oranla daha düşük bulunmakla birlikte, oksijen desteği ve taburculukta cihaz ihtiyacı daha fazlaydı. Diyabet tanısı olan olgularda ise akut böbrek hasarı ve ileri oksijen desteği ihtiyacı diyabet tanısı olmayan olgulara kıyasla daha sık izlenmiştir. Olguların %26,8'inin pnömokok aşısı yaptırmış olduğu, hiçbirinde H.influenzae aşısının olmadığı görüldü. Kanser tanısı olanların %40'ı ve KOAH tanısı olanlarının %34.4'ünün pnömokok aşısı yaptırmış olduğu görüldü. S. pneumoniae ve H. influenzae etkenli alt solunum yolu infeksiyonlarında mortalitenin en önemli bağımsız belirleyicisi septik şok olarak saptanmıştır. Kanser tanısı varlığı ve septik şok varlığı hastane yatışının uzamasına yol açmaktadır. Pnömokok aşılanma oranları, yüksek riskli gruplarda nispeten daha yüksek olmakla birlikte, infeksiyon hedeflenen düzeylerin altında kalmıştır. İnfeksiyonun erken tespiti ve septik şok tablosu gelişmeden uygun tedaviye başlanması mortalite ve morbiditenin azaltılması açısından kritik öneme sahip görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenzae are among the most common bacterial pathogens causing lower respiratory tract infections and are significant causes of morbidity and mortality, particularly in community-acquired pneumonia cases. Effective vaccines developed for both pathogens (pneumococcal conjugate and Hib vaccines) have provided substantial public health benefits by preventing invasive diseases. In this study, the clinical course and characteristics of cases with S. pneumoniae and/or H. influenzae, as well as disease-related mortality rates and related analyses, were evaluated. A total of 168 patients were included, comprising 53 patients who presented to the Adult Emergency Department of Hacettepe University between 2015 and 2022 and had growth of S. pneumoniae or H. influenzae in respiratory cultures, and 115 patients who were hospitalized in internal medicine wards with respiratory multiplex PCR panel positivity for S. pneumoniae or H. influenzae. The clinical, laboratory, and demographic data of the cases were examined. Associations between outcome variables such as death, prolonged hospitalization (>7 days), need for intensive care, mechanical ventilation, and development of superinfections were analyzed in relation to comorbid conditions (active cancer, COPD, diabetes mellitus), the presence of septic shock, and the causative pathogen. Among the 168 included cases, 50.6% required intensive care, and the overall mortality rate was 18.5%. Of the cases, 22% required invasive mechanical ventilation, 22% required non-invasive mechanical ventilation, and 34% were managed with nasal oxygen. The mortality rate among intensive care patients was found to be 34%. vii In multivariate analysis, the presence of septic shock was found to significantly increase mortality (OR: 123.78; p<0.001). The presence of cancer (OR: 3.77; p=0.011) and septic shock (OR: 10.55; p=0.024) significantly prolonged the length of hospital stay. Among cancer patients, the need for oxygen, occurrence of superinfections, and development of septic shock were more frequently observed compared to those without cancer. Although the mortality rate was lower in patients with COPD compared to those without COPD, the need for oxygen support and discharge with home oxygen devices was higher. In diabetic patients, acute kidney injury and advanced oxygen support needs were more frequently observed compared to non- diabetic patients. It was observed that 26.8% of patients had received the pneumococcal vaccine, while none had received the H. influenzae (Hib) vaccine. Among patients with cancer, 40% had received the pneumococcal vaccine, and among those with COPD, 34.4% had been vaccinated. Septic shock was identified as the most significant independent predictor of mortality in lower respiratory tract infections caused by S. pneumoniae and H. influenzae. The presence of cancer and septic shock contributed to prolonged hospitalization. Although pneumococcal vaccination rates were relatively higher in high-risk groups, the infection rates remained below target levels. Early detection of infection and initiation of appropriate treatment before the development of septic shock are critical in reducing mortality and morbidity.