Robot yardımlı radikal prostatektomi ve genişletilmiş pelvik lenf nodu diseksiyonu yapılan hastalarda tek taraflı iliak vaskülerite üzeri periton kapatmanın lenfosel gelişimi üzerine etkisi
Impact of unilateral peritoneal closure over the iliac vessels on lymphocele development following robot-assisted radical prostatectomy with extended pelvic lymph node dissection
- Tez No: 999393
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Lenfosel, Robotik cerrahi işlemleri, Lymphocele, Robotic surgical procedures
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, robot yardımlı radikal prostatektomi (RARP) ve genişletilmiş pelvik lenf nodu diseksiyonu (ePLND) uygulanan hastalarda peritonun yalnızca tek taraflı olarak iliak vasküler yapılar üzerinde kapatılmasının, kapatılmayan taraf ile karşılaştırıldığında lenfosel gelişimine etkisini değerlendirmektir. Böylece, periton kapatılmasının lenfosel oluşumu üzerindeki katkısını aynı hastada iki tarafın karşılaştırılmasıyla daha objektif olarak ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2020–2024 yılları arasında merkezimizde retzius koruyucu robot yardımlı radikal prostatektomi (RK-RARP) ve ePLND uygulanan ve pelvik lenf nodu diseksiyonu sonrası yalnızca sol tarafta periton kapatılması yapılan 43 erkek hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Dahil etme ve dışlama kriterlerine göre oluşturulan çalışma popülasyonunda demografik veriler, klinik parametreler, preoperatif ve postoperatif bulgular kaydedildi. Lenfosel gelişimi, taraf dağılımı ve semptom durumu posteoperatif 6 aylık takip dönemlerinde yapılan ultrasonografi ile tespit edildi. Sol tarafta periton kapatılması yapılırken sağ taraf açık bırakıldığı için, her hastada iki taraf karşılaştırmalı olarak analiz edildi. İstatistiksel değerlendirmede parametrik ve non-parametrik uygun testler kullanıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Toplam 43 hastanın yaş ortalaması 66 yıl olup, ortalama VKİ 26,4 kg/m² idi. Lenfosel, hastaların %37,2'sinde (n=16) gelişti. Lenfosel oluşan olgularda taraf dağılımı sol tarafta %68,8 (n=11), sağ tarafta %12,5 (n=2), bilateral %18,8 (n=3) idi. Sol tarafta lenfosel gelişme oranı sağ tarafa göre anlamlı derecede yüksekti (p=0,022). Lenfosel gelişen hastaların %50'si asemptomatikti; semptom görülenlerde en sık lenfödem (%18,75) izlendi. Demografik değişkenler, ek hastalıklar, antiagregan kullanımı, preoperatif International Society of Urological Pathology (ISUP) derecesi, patolojik evre, operasyon süresi, çıkarılan lenf nodu sayısı ve dren çekilme zamanı açısından lenfosel gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, RK-RARP ile ePLND sonrası peritonun yalnızca tek taraflı kapatılmasının, kapatılan tarafta lenfosel gelişimini anlamlı ölçüde artırdığını göstermektedir. Aynı hastada iki tarafın karşılaştırıldığı bu özgün tasarım, periton kapatılmasının lenfatik sıvı akımı ve rezorpsiyonunu belirgin şekilde etkilediğini ortaya koymuştur. Bulgular, RK-RARP ve ePLND uygulanan hastalarda peritonun kapatılmaması veya geniş intraperitoneal iletişimin korunmasının lenfosel gelişimini azaltmada önemli bir modifiye edilebilir cerrahi faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of unilateral peritoneal closure over the iliac vascular structures on lymphocele formation in patients undergoing robot-assisted radical prostatectomy (RARP) and extended pelvic lymph node dissection (ePLND). By comparing the closed and non-closed sides within the same patient, this design sought to objectively determine the contribution of peritoneal closure to lymphocele development. Materials and Methods: Data from 43 male patients who underwent Retzius-sparing robot-assisted radical prostatectomy (RS-RARP) with ePLND between 2020 and 2024, in whom the peritoneum was closed only on the left side following pelvic lymph node dissection, were retrospectively analyzed. In the study population formed according to inclusion and exclusion criteria, demographic and clinical parameters, as well as preoperative and postoperative findings, were recorded. Lymphocele formation, laterality, and symptom status were assessed using ultrasonography during postoperative 6-month follow-up. Since the peritoneum was closed on the left side and left open on the right side, each patient served as their own bilateral comparison. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for statistical analyses, and p<0.05 was considered significant. Results: The mean age of the 43 patients was 66 years, and the mean BMI was 26.4 kg/m². Lymphocele developed in 37.2% of patients (n=16). Among those who developed a lymphocele, the distribution was 68.8% on the left side (n=11), 12.5% on the right side (n=2), and 18.8% bilaterally (n=3). The incidence of lymphocele on the left side was significantly higher than on the right (p=0.022). Half of the patients with lymphocele were asymptomatic; among symptomatic cases, the most common presentation was lymphedema (18.75%). There were no significant differences between patients with and without lymphocele regarding demographic variables, comorbidities, use of antiplatelet agents, preoperative International Society of Urological Pathology (ISUP) grade, pathological stage, operative time, number of lymph nodes removed, or time to drain removal (p>0.05). Conclusion: This study demonstrates that unilateral peritoneal closure following RS-RARP and ePLND significantly increases lymphocele formation on the closed side. This unique within-patient comparative design reveals that peritoneal closure substantially affects lymphatic fluid dynamics and resorption. The findings indicate that avoiding peritoneal closure or maintaining broad intraperitoneal communication represents an important modifiable surgical factor for reducing lymphocele formation in patients undergoing RS-RARP and ePLND.