İhale kuramının epistemik oyun çerçevesinde incelenmesi
An examination of auction theory within the framework of epistemic games
- Tez No: 999407
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Epistemik oyun teorisi, Epistemic game theory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
Sınırlı kıymetlerin dağıtılması, insanlık tarihi kadar eski bir problemdir. Bu kıymetler; ürünlerden veya mülklerden oluşabileceği gibi hizmetlerden, kereste toplama haklarından, antikalardan, tahvillerden, sanat eserlerinden, petrol çıkarma haklarından, vergi toplama haklarından ve hatta bir imparatorluk tahtından bile oluşabilmektedir. Rekabet içerisindeki isteklilerden teklifler alınarak satış fiyatının belirlenmesi yoluyla bu kıymetlerin dağıtıldığı mekanizmalar“ihale”olarak adlandırılmaktadır. William Vickrey'nin (1961) makalesi ile özgün bir alan olarak kabul görmeye başlayan“ihale kuramı”disiplininde genel olarak, ihalelerde teklif veren isteklilerin davranışları ve ihale kurallarının satış fiyatını etkileme şekli çalışılmaktadır. Vickrey, birinci-fiyat kapalı-zarf ihalelerinde, beklenen kazancın en yüksek olduğu teklifin nasıl hesaplanabileceğini tanıtmıştır. Daha sonra“Vickrey'nin Nash dengesi”olarak literatürde yer alacak bu yöntemin, çeşitli iktisadi deneylere konu olduğu görülmüştür. Ancak bu deneylerin sonuçlarında tutarlı bir şekilde, denge üstü tekliflerin verildiği (overbidding) rapor edilmiştir. Literatürde bu anomalinin açıklanmasında, riskten kaçınma (risk aversion) veya pişmanlık öngörüsü (anticipated regret) gibi farklı yaklaşımlar sunulmuştur. Bu tezde, oyun kuramının modern alt dalı olan epistemik oyun kuramı yaklaşımları ile bu anomalinin açıklanması amaçlanmıştır. Gerçekleştirilen deneysel çalışma ile deneklerin ihale oyununda teklif verirken, Vickrey'nin Nash dengesine uygun değil, epistemik oyun kuramsal bir yöntem olan faydayla orantılı inançlar yöntemine uygun teklif verdiği ortaya konulmuştur. Böylece literatürde sıkça rastlanılan birinci-fiyat kapalı-zarf ihalesi deneylerinde, deneklerin denge üstü teklif vermesi anomalisinin açıklanması için farklı bir yol sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The allocation of limited assets is a problem as old as human history. These assets may consist not only of goods and real estates but also of services, timber rights, antiques, bonds, artworks, oil extraction rights, tax collection rights and even an imperial throne. The mechanism of accepting bids from competing bidders to determine the sales price of these assets is called“auction”. In the field of“auction theory”, which is considered a unique field with William Vickrey's (1961) paper, the main subject is to investigate bidder behavior and how the auction rules affect the bids. Vickrey introduced how to calculate the bid, which has the highest expected profit for bidders in first-price sealed-bid auctions. This method, which would later become known as“Vickrey's Nash equilibrium”, has been the subject of various economic experiments. It is frequently reported in literature that people bid above this equilibrium (overbidding). Researchers tried to explain this anomaly with different approaches like“risk aversion”or“anticipated regret”. The subject of this paper is to explain this anomaly with the modern subfield of game theory called“epistemic game theory”. For this thesis we have conducted an experiment to show that when people bid in an auction game, they don't bid according to Vickrey's Nash equilibrium, their bidding behavior is more consistent with utility proportional beliefs method which is a solution concept developed by epistemic game theorists. We showed a different way to explain overbidding anomaly in first-price sealed-bid auction experiments.