Kurum bakımında kalmış olmanın psikolojik sağlamlık, algılanan sosyal destek, yaşam doyumu ve psikolojik uyum ilişkisinin incelenmesi
The relationship between institutional care, psychological resilience, perceived social support, life satisfaction, and psychological adjustment
  1. Tez No: 999428
  2. Yazar: KEREM AZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY TATLICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Kurum bakımı, Psikolojik sağlamlık, Psikolojik uyum, Yaşam doyumu, Perceived social support, Institional care, Resilience, Psychological adjustment, Life satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kurum bakımında kalmış olmanın bireylerin psikolojik sağlamlık, algılanan sosyal destek, yaşam doyumu ve psikolojik uyum düzeyleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, karşılaştırmalı ve ilişkisel tarama modeli kapsamında gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Kişisel Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği, Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS-21), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, kurum bakımında kalmış 207 birey ile kurum bakımında kalmamış 208 birey olmak üzere toplam 415 katılımcı oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde, betimsel istatistik yöntemleri, bağımsız örneklemler t-testi, Pearson korelasyon analizi, Fisher Z dönüşüm analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, kurum bakımında kalmış bireylerin yaşam doyumu düzeylerinin kurum bakımında kalmamış bireylere kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Algılanan sosyal destek açısından özellikle aileden algılanan desteğin kurum bakımında kalmış bireylerde belirgin biçimde daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca psikolojik sağlamlık ve algılanan sosyal destek ile yaşam doyumu arasında pozitif yönde, depresyon, anksiyete ve stres ile yaşam doyumu arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçları, DASS-21 alt boyutlarından depresyonun yaşam doyumunu en güçlü biçimde yordayan değişkenlerden biri olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, kurum bakımında kalma deneyiminin bireylerin psikolojik uyumlarını olumsuz yönde etkileyebildiğini, buna karşılık sosyal destek ve psikolojik sağlamlığın koruyucu ve güçlendirici bir rol üstlendiğini ortaya koymaktadır. Fisher Z testi sonuçları, kurum bakımında kalmış ve kalmamış bireylerde sosyal destek, psikolojik sağlamlık ve DASS-21 değişkenleri arasındaki korelasyon örüntülerinin grup bağlamına göre anlamlı biçimde farklılaştığını ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar ilgili alanyazın ışığı altında tartışılmaya çalışılmış ve sosyal hizmet uygulamaları kapsamında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of institutional care on individuals' psychological resilience, perceived social support, life satisfaction, and psychological adjustment levels. The research was conducted within the scope of a comparative and correlational survey model. The Personal Information Form, Life Satisfaction Scale, Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21), and the Dimensional Perceived Social Support Scale, and the Brief Psychological Resilience Scale were used as data collection tools. The sample of the study consisted of a total of 415 participants, including 207 individuals who had been in institutional care and 208 individuals who had not been in institutional care. In the analysis of the obtained data, descriptive statistical methods, independent samples t-test, Pearson correlation analysis, Fisher Z transformation analysis, and hierarchical multiple regression analysis methods were used. Research findings reveal that individuals who have been in institutional care have significantly lower levels of life satisfaction compared to those who have not been in institutional care. In terms of perceived social support, it has been determined that perceived support from family is significantly lower among individuals who have been in institutional care. Furthermore, positive correlations were found between psychological resilience and perceived social support and life satisfaction, while negative correlations were found between depression, anxiety, and stress and life satisfaction. Regression analysis results indicate that depression, one of the subscales of the DASS-21, is one of the variables that most strongly predicts life satisfaction. These findings reveal that the experience of institutional care can negatively affect individuals' psychological adjustment, while social support and psychological resilience play a protective and empowering role. The results of the Fisher Z test revealed that the correlation patterns between the variables of social support, psychological resilience, and psychological distress differed significantly between individuals who remained in institutional care and those who did not, depending on the group context. The results obtained were discussed in light of the relevant literature, and recommendations were made within the scope of social work practices.